Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Citromos körte dzsem

A téli körte az egyik legízletesebb körte. Bár éretlennek látszik, vastag héja alatt rendkívül ízes húst találunk: édes zamatos, leveses. Pont emiatt tökéletese alkalmas dzsemnek: Nem kell elfőzni a sok levét, maradjon darabos, ne vesszen el a friss íz. Egy kis savanyú íz tökéletesen kiemeli legjobb tulajdonságait.

Recept tartósítás dzsem téli körte citrom

Citromos körte dzsem

Tovább


Körtés gratin

Burgonya és körte, mindig jól működik együtt. Használjuk ezt a fenséges őszi gyümölcsöt egy gratin köretbe is. Egyetlen fontos szempont, hogy kemény körtéket használjunk. Az egyszerű krumpliból így olyan finomság, aminek nem lehet ellenállni. Ahogy együtt megpárolódnak a fűszeres tejszínben, az valami csoda. recept főétel melegétel köret gratin krumpli körte

Körtés gratin

Tovább


A világ legegyszerűbb csemegéje

Az összes ízesítő anyag már benne van a gyümölcsben.

Nagyon szeretem a párolt gyümölcsöket, annyi mindenre lehet használni őket. Párolt vagy sült húsok mellé kitűnő köret, egy piskóta mellé remek társítás, de tölthetünk vele palacsintát, rétegelhetjük pohárkrémekben, fagylalt kísérője lehet, de ha marad, azt úgyis csak magában kikanalazzuk.

Nemrégiben írtam a tél legjobb gyümölcséről, a téli körtéről. Nem csak nagyon édes, de az ízekben egyik leggazdagabb gyümölcs. Önmagában igazi ízkavalkád, annyi aromát lehet felfedezni benne. Épp ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy gyakorlatilag mindennemű fűszerezés nélkül percek alatt készíthessünk egy gyors finomságot.recept édesség köret kísérő párolt téli körte

Vajon párolt téli körte

Hozzávalók:
téli körte
vaj
barnacukor

Elkészítés:
A körtéket mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, és kockázzuk fel. A héját ki ne dobjuk, nagyon finom, akár hámozás közben is elrágcsálhatjuk.
Olvasszunk fel kevés vajat. Öntsük rá a körtét, és szórjuk meg barna cukorral. A cukorból kevés kell, a körte önmagában elég édes, a cukortól csupán egy kis aranyló árnyalatot várunk. Forraljuk fel, forgassuk át, hogy a cukor karamellizálódhasson. Mindössze 2-3 percig pároljuk, így a külseje megpuhul, valamennyi vizet veszít, de a belseje lédús és ropogós marad. 
Egy tipp: miután elkészült, szórd meg  barna cukorral. Nagyon jól mutat, és a cukor ropogása külön élvezet.recept édesség köret kísérő párolt téli körte

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hatvanezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Eladó az USA legdrágább háza
Macskaőrség:  Mókusfarkú macska  
Napi videó:  
Brutális hegyomlások és földcsuszamlások  
Napi fotó:
Ablaktörlők

recept édesség köret kísérő párolt téli körte

Tovább


Téli körte

Furcsán nézegetik a boltban, pedig isteni finom.cikk gyümölcs körte téli

Tovább


Libamáj torony

Aszú, alma, és sült libamáj: maga a fenséges tökéletesség.  Egy igazán különleges, ünnepi fogás. A karácsonyi asztalra termett finomság.recept főétel előétel melegétel hidegétel libamáj alma körte bor karamell

Libamáj torony

Hozzávalók:
50 dkg hízott libamáj,
5dl édes tokaji aszú
2-3 teáskanál rózsabors
2 alma
egész fahéj
3-4 szem szegfűszeg
2-3 dkg vaj
1-2 evőkanál barnacukor

Elkészítés:

A libamájat megtisztítom és 2 centi vastag szeletekre vágom. Egy cseréptál aljára rakom egymás mellé. Megszórom egész rózsaborssal és ráöntöm az édes tokaji szamorodnit.

A tálat lefedem. Ebben pácolom minimum 2 óráig. Közben megforgatom a szeleteket, hogy mindenhol átjárja a bor. Sütés előtt leöntöm róla a bor kétharmadát. Megszórom egy kevés fehérborssal, szerecsendióval, leheletnyi sóval. Lefedve, 160 fokos, előmelegített sütőben kb. 1óráig sütöm.  A fóliát levéve róla, kb. még egy negyed órát sütöm, hogy a maradék páclé is elpárologjon alóla. Tiszta, kisült zsír marad alatta a rózsaborssal.

Az almát megmosom, és kb. másfél centis szeletekre, karikára vágom, a magház részét eltávolítom.

Lábosba rakom és felöntöm a páclének használt borral. Fűszerezem egész fahéjjal, néhány szem szegfűszeggel. 4 percig párolom, majd leszűröm. Serpenyőben a vajat megolvasztom, a cukrot karamellizálom, és a lecsöpögtetett párolt gyümölcskarikákat megforgatom benne.

 Tálaláskor pirítósra teszek egy almakarikát, rá egy szelet májat. Hidegen is remek, mint előétel, de forrón az igazi.recept főétel előétel melegétel hidegétel libamáj alma körte bor karamell

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hatvanezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  A leghosszabb szárazföldi határ
Macskaőrség:  Hó, drón, és tigrisek
Napi videó:  Bollywoody trükkök
Napi fotó: Mélyrepülés

recept főétel előétel melegétel hidegétel libamáj alma körte bor karamell

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.