A világ másik végén minden másképp van: a karácsonyi ital is. Ezt isszák Ilyenkor Chilében.

A cola de mono tradicionális karácsonyi ital Chiléből. Mivel ők a föld másik felén vannak, és ott épp nyár van, ezért nem ritka ilyenkor a harminc fok. Ezért ők nem a forró, hanem a jeges karácsonyi italokat részesítik előnyben.

Ilyen a cola de mono is. Szó szerinti jelentése a majom farka. Mindenesetre jobban hasonlít a frappéhoz, mint a forralt borhoz.  Kell hozzá tej, kávé, szerecsendió, vanília, fahéj, szegfűszeg. És természetesen alkohol. Készítik rummal, brandyvel, de egy autentikus majomfarokhoz aguardiente kell. Az aguardiente egy chilei törkölypálinka-féle, 45-55 százalékos alkoholtartalommal. Az összetevők aránya vidékről vidékre változik.

Autentikus receptet ne keressünk hozzá, mert ezer változatban létezik. Ki így, ki úgy csinálja.

Az aguardiente jelentése egyébként tüzes víz, egész Közép- és Dél-Amerikában ismert fogalom. Országról országra, de akár tájegységtől függően változik, mit értenek alatta. Például Kolumbiában egy ánizspálinkát neveznek így.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonháromezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Karácsonyi jégvihar

Napi videó:   Dupstep duo

Napi fotó:  Rendőrségi helyszínelés

Macskaőrség:   Macska és kölykei

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...