Fahéj, vanília, gyömbér kakukkfű: többféle különleges meggydzsem, ráadásnak némi meggylé, és meggy-öntet. Két nap és két vödör meggy története és receptjei.

Meggy feldolgozása (2013. június 25-26.) Párom története.

Vegyünk, szedjünk két vödör meggyet, kb. 10 kg a súlya. Több lében mossuk meg. Sajnos idén nagyon apró szemű, és kukacos meggyel dolgoztam, így nem használtam a meggymagozót, hanem kézzel bontottam fel minden szemet. Délelőtt szedtem, délután pucoltam, kimagoztam (5-6 óra). Így lett belőle 8,6 kg, pontosan lemértem. Két nagy tálban 4,4 és 4,2 kg-ra osztottam, majd a többe 2 kg kristálycukrot, a kevesebbe, 1,5 kg cukrot öntöttem. Átkevertem, majd éjszakára állni hagytam.

(Másnap a a nagyobb tálból leszedtem kb. 25 dkg meggyet, és gyümölcslevest készítettem belőle 3 szem almával kiegészítve..)

Amiben kevesebb cukor volt, azzal kezdtem. Egy nagy főzőedényben feltettem főni. Mikor felforrt, leszedtem egy tálba 2 liternyi levet, oly módon, hogy a szűrőt belenyomtam a gyümölcsök tetejébe és a szűrőben összegyűlt levet merőkanállal kiszedtem. A léhez kevertem egy csipet szalicilt, majd mikor elkeveredett, üvegbe töltöttem. Ez a gyümölcsös, cukros lé feles hígításban kitűnő üdítő, vagy kancsónyi teába ízesítő lesz.

A rotyogó meggyet merülő mixerrel kissé összetörtem, nem teljesen, maradtak benne fél szemek is, de a leve így rostosabb lett. Kétfelé osztottam, hogy többféle ízesítést is ki tudjak próbálni.

  • Kis tálban elkevertem 1 púpos teáskanál fahéjat, 3 teáskanál vaníliás cukrot és egy zacskó dzsemfix extrát (2:1). A rotyogó gyümölcsre szitáltam, majd azonnal elkevertem. Az újra forrás után, kb. 2-3 percig főztem, majd üvegekbe szedtem. Lezárás után 3 percre fejre fordítottam az üvegeket. A címkéjére a „Fahéjas-vaníliás meggydzsem” felirat került.
  • Kis tálban elkevertem 1 csapott teáskanál őrölt gyömbért, 3 teáskanál vaníliás cukrot, 1 teáskanál citromsavat és egy zacskó dzsemfix extrát (2:1). A rotyogó gyümölcsre szitáltam, majd azonnal elkevertem. Az újra forrás után, kb. 2-3 percig főztem, majd üvegekbe szedtem. Lezárás után 3 percre fejre fordítottam az üvegeket. A címkéjére a „Pikáns vaníliás-gyömbéres meggydzsem” felirat került.

A következő tállal is ugyanígy jártam el, felforraltam, de erről 3 liternyi levet szedtem le. Egy literből zselét készítettem egy zacskó dzsemfix extrát (2:1) felhasználva hozzá. Ezt majd fagyi tálak és desszertek ízesítésére fogom használni. 2 liternyit üvegbe töltöttem, csipet szalicil felhasználásával.

A maradék rotyogó meggyet merülő mixerrel kissé összetörtem, nem teljesen, maradtak benne fél szemek is, de a leve így rostosabb lett. Kétfelé osztottam ezt is, hogy más ízesítést is ki tudjak próbálni.

  • Kis tálban elkevertem 3 teáskanál vaníliás cukrot és egy zacskó dzsemfix supert (3:1). A meggyre öntöttem 1 dl rumot, és állandó keverés mellett rászitáltam a keveréket. Az újra forrás után, kb. 2-3 percig főztem, majd üvegekbe szedtem. Lezárás után 3 percre fejre fordítottam az üvegeket. A címkéjére a „Rumos-vaníliás meggydzsem” felirat került.
  • A negyedik ízesítéshez a meggyhez kevertem 2 dl száraz vörösbort, és két csipet kakukkfüvet. Felforrás után rászitáltam a dzsemfix extrát (2:1), állandó keverés mellett. Az újra forrás után, kb. 2-3 percig főztem, majd üvegekbe szedtem. Lezárás után 3 percre fejre fordítottam az üvegeket. A címkéjére a „Vörösboros-kakukkfüves meggydzsem” felirat került. Ez majd sültek, vadhúsok kisérője lesz.

Hát így volt…

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenhétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   Az őrült vadász terepjárója

Napi videó:   Trambulinról a folyóba

Napi fotó:  Nagyi, nem kapok levegőt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...