A gyerekek gyakorlatilag korlátlan mennyiségű palacsintát meg tudnak enni, de igyekszem ezen túl lépni, és hasonló, de gazdagabb és fantáziadúsabb fogással előállni. Így született meg ez a mákos lepény.

Miközben a piacot jártam, az egyik standnál gyönyörű, piros héjú vilmoskörtéket láttam. Olyan szép volt, hogy egyből tudtam, vétek lenne eltávolítani a héját, mert ez az őszi sárga-piros remek látvány a tányéron is.

 

Mákos lepény mézes lime-os vilmoskörtével

Hozzávalók:

A lepényhez
15 dkg mák
40 dkg finomliszt
10 dkg vaj
6 dl tej
2 tojás
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kristálycukor
csipetnyi só

5 db közepes piros vilmoskörte
1 lime leve
2-3 evőkanál méz
egy teáskanál keményítő

Elkészítés:

A lisztet összekeverem a sütőporral, cukorral,  csipetnyi sóval. Hozzákeverem az olvasztott vajat, a tojásokat, majd folyamatosan a langyos tejet. Csomómentesre keverem. Végén belekeverem a darált mákot. 10 percre állni hagyom.Olajjal kikenek egy serpenyőt, forróra hevítem, és kis adagokban kisütöm a tésztát. Vastagabb lesz, mint a palacsinta.

A körtét megmosom, de nem hámozom meg, mert a piros héja szépen mutat, és még egészséges is. Felkockázom, és pici vízzel öntök alá,  lefedem, és felteszem párolódni.  Nem párolom teljesen puhára, csak annyira, hogy a formáját még megtartsa. Ekkor belekeverem a mézet és a lime levét. A keményítőt kis vízzel elkeverem, és hozzákeverem a körtéhez, hogy a finom savanykás lé ne legyen folyós.

A lepényeket tányérra rakom, körtét halmozok rá.
 

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnyolcezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  A legnagyobb reprodukció

Macskaőrség:  Cicák és az iPad

Napi videó:   Kártyák a semmiből

Napi fotó: Tűzokádó kutya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...