Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Medvehagymás tojásrolád

Újra itt a medvehagyma szezon, és bár alaposan túl van lihegve a téma, szinte már hisztérikus magasságokba csap a medvehagyma imádat, csupán emiatt nem érdemes mellőzni ezt a finom csemegét.

Ez a recept szintén rendkívül egyszerű, gyorsan elkészíthető reggelire vagy vacsorára, nem bonyolultabb, mint egy rántotta elkészítése. És ami a legfontosabb, nyersen van benne a levél, semmit sem vesztett el tavaszi zsengeségéből, finom ízéből.

Medvehagymás tojásrolád

Tovább


3 Michelin csillagos sushi

A Sukiyabashi Jiro Tokió három Michelin-csillaggal büszkélkedő sushi étterme. Egy étkezés 21 fogásból áll, de 19 perc alatt végzel vele. Az ára 380 dollár, vagyis több mint 85 000 forint. A teljes menü:

A séf/tulajdonos, a 86 éves Jiro Ono.


Az étlap

Karei:

Tovább


Dara(császár)morzsa aszalt szilvás almamártással

A császármorzsa és a daramorzsa elnevezés már teljesen összekutyulódott nálunk, napjainkra már tévesen mindkettőt császármorzsának nevezik. A lényegi különbség, hogy a császármorzsa búzalisztből, a daramorzsa búzadarából készül. (akit a téma mélyebben érdekel, a táfelspicc itt jobban elmerült a témában.)

A lényeg, hogy német eredete ellenére az egyik legfinomabb honosodott édességünk. Csak sajnos egyre kevesebben szánják rá magukat az elkészítésére, mert ott kell állni végig a tűzhely mellett. De a kavargatás és morzsálás közben tökéletesen lehet tévézni vagy akár facebookozni is. Én ezt a változatot készítem, és hogy ne csak az unásig kóstolt lekváros verzió legyen, én aszalt szilvás almamártással kínálom.

Dara(császár)morzsa aszalt szilvás almamártással

Hozzávalók:

Császármorzsa:
30 dkg búzadara
5 dl tej
4 tojás
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 citrom héja
csipet só

Aszalt szilvás almamártás:
20-30 dkg aszalt szilva
1 kg alma
fél citrom leve és egyben a héja
vaníliás cukor, cukor ízlés szerint
egy rúd fahéj
4 evőkanál vaníliás pudingpor

Elkészítés:
A búzadarát a tejbe áztatom a csipet sóval és a citrom héjával. Kb. 1 óra, amíg a dara beszívja a tejet (lehet több idő is). A tojás fehérjét habbá verem, félrerakom.

A tojás sárgáját, 8-10 dkg margarinnal, a porcukorral, és al vaníliás cukorral kikeverem habosra.  Hozzákeverem a beáztatott darát, majd óvatosan a habot.

A nagy teflonserpenyőben a maradék vajat felforrósítom, és ráöntöm a masszát. Szinte folyamatos keverés mellett megpirítom.  A folyós massza morzsákra esik, szárazzá válik, a végére pirul is.

Az almát megpucoljuk és kockára vágjuk, meglocsoljuk a citromlével. Kevés vízzel feltesszük főni, beletesszük az egész fahéjat és a kicsavart fél citrom héját, a vaníliáscukrot, és kevés cukrot is. Amikor megfőtt, kivesszük a darabos fűszereket és botmixerrel pürésítjük a főtt almát. Kevés vízzel és cukorral csomómentesre keverjük a pudingot és a fövő pürébe keverjük. Hozzáadjuk a darabolt aszatlt szilvát is. Újraforrás után levesszük a tűzről. Cukorral úgy ízesítjük, hogy kissé pikáns, savanykás íze megmaradjon.

Tálaláskor a tányérra rakott császármorzsa tetejére merjük a mártást.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   12 káprázatos gomba

Napi videó:   Az első csók

Napi fotó:  Csók

Macskaőrség:   Napi macskák 4.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Koponya-pohár

Ebbe bármit töltesz, ahogy kinéz, az királyság.

Tovább


Étel-térképek

Az új-zélandi művész Henry Hargreaves a new-yorki Caitlin Levin stylisttal gyönyörű térképeket alkotott. A térkép kialakításához az adott országra és helyekre legjellemzőbb élelmiszereket használták fel. Olyan finomságokból rakta ki az egyes országok térképét, amelyek a legismertebbek az adott helyen.

"Ezek a térképek azt mutatják, hogy az ételek hogyan utazták körbe a Földet, miközben az adott ország kultúrájának a részévé váltak" - mondta Hargreaves.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.