Mit várhatunk a legolcsóbb kategóriától? Találtunk olyat, amit érdemes megvásárolni.teszt szaloncukor olcsó kilós lédig

 

A szaloncukor számunkra a karácsony egy meghatározó momentuma. A karácsonyfa díszítésén messzemenően túlmutat, hogy bonbonként el is fogy.

A szaloncukor valódi hungaricum, magyar találmány, más országokban nem is ismerik. Épp ezért vannak bajban azok a magyarok, akik külföldön akarnak karácsonyfát állítani. De az utóbbi években úgy vettem észre, hogy a gyárak próbálják külföldön is meghódítani a fákat, hatalmas piacot jelent nekik a „szaloncukortalan” Európa.

Szaloncukrot tesztelni gyakorlatilag lehetetlen. Sok gyár olyan sokféle ízzel és minőséggel árasztja el a piacot, hogy ezt cukor-kóma nélkül képtelenség letesztelni.  Ezért most csupán az egyik szegmenssel, a legolcsóbb kategóriával foglalkozom.

A kilós szaloncukor – valljuk be – nem az édességipar csúcsa. A piaci kényszer szülte, mert sajnos sokan anyagilag nem engedhetik meg maguknak a minőségi szaloncukrot.  Ez is olyan, mint a hetven forintos sör, vagy a négyszáz forintos virsli. Ne várjon senki minőségi alapanyagokat.

A kilós szaloncukrokat nem érdemes gyártó szerint osztályozni. Egyrészt – a saját márkás termékekhez hasonlóan – gyakran nem is szerepel a csomagoláson. Másrészt hiába egy neves gyártó, a megrendelés alapja nem az íz és a minőség, hanem az ár. Az olcsó árban benne van a boltlánc és a gyártó nyeresége is, ezért nem sok jut az alapanyagokra. A gyár ebből igyekszik kihozni a legtöbbet, ami nem sok.

Mai tesztemben öt áruházlánc szaloncukrait kóstoltam meg: Auchan, Tesco, Penny, Aldi, Lidl. Négyen 999 forintos áron kínálják, az Auchan azonban aláment árban, és 799 forintért adja a szaloncukrot.  Négy áruházban egyszerűen lédig kínálják, vagyis közvetlenül a nagy kartondobozokból markolhatja ki a vásárló a cukrot. Egyedül a Lidl készített hozzá a karácsonyhoz illő papírállványt, amelyben szintén ömlesztve van a cukor.

Mindenhol a mellé készített nejlonzacskókba lehet pakolni. Sajnos alapvető hiba, hogy sehol nincs kiírva, hogy ne keverjük az ízeket. A különböző ízek különböző kódokon szerepelnek, és a pénztárosoknak ezt követniük kellene. Ezért, ha csak néhány szemet veszünk is, akkor is külön-külön zacskóba szedjük.

A csomagolás sokat fejlődött az évek alatt. Mindegyik szép fényes, és színes fólia. Tekerés helyett ragasztással rögzítve. Négyen klasszikus karácsonyi képeket vagy karácsonyi motívumokat választottak, a Tesco egy visszafogottabb szalagdíszítést rakott rá körbe.

Színekben sincs sok változatosság. Piros, sárga, zöld, kék, arany, ezüst, barna. A színekből nem feltétlen köthetőek az ízhez. Bár a kókusz mindenhol kék, a zselé már nem mindenkinél piros.   

Gyakorlatilag mindenki ugyanazokkal az ízekkel operál: zselés kakaós, kókuszos, marcipán, karamella, epres-tejszínes. A Lidl kinálatában csak négy íz szerepel, a többieknél teljes a paletta. A zselé általában málna ízű, A Penny kevert zaloncukrot kínál, citrom-narancs-málna ízben.  

Jöjjön a lényeg, az íz. Mint várható ebben a kategóriában minden csak „ízű”. Ezért nem is vártam sokat, és ezért nem is igazán csalódtam. Összességében a minőség meglehetősen vegyes volt, édes cukor halovány ízzel. A legaromásabbnak az Auchan tűnt, itt tették bele a legtöbb aromát. Ettől nem sokkal volt gyengébb a Tesco kínálata, alig volt különbség, nem tartom kizártnak, hogy az eltérő forma és csomagolás ellenére ugyanaz a gyártó.

A kakaós, általában halvány utánzata a sportszelet ízvilágának.  A marcipán mindegyiknél értékelhetetlen volt, de ez nem is csoda, itt lenne a legdrágább az alapanyag, amit aromával pótoltak. Talán a kókusz hozta a legnagyobb szórást, az íztelentől egészen a Tescosig, ez volt az egyetlen, amelyben felfedezhetőek voltak kókusz forgácsok.

Inkább kiemelném azt a néhányat, amely kellemes meglepetés volt.teszt szaloncukor olcsó kilós lédig

Az Aldi és a Tesco zselés szaloncukorja messze kilóg ebből a mezőnyből, megkockáztatom a jó minősítést.

A legjobb kakaós a Lidl rumos kakaós szaloncukorja, amelyben érezhető a rum íz, és kifejezetten jól sikerült darab, ez egész jó közelítés a sportszelet felé. Ettől csak kicsit marad el a Tesco által forgalmazott. Ha ehhez azt vesszük, hogy a sportszelet kiló 3000 forint körül van. Ár-érték arányban kifejezetten jónak számít.

Meglepetést okozott a Penny karamella szaloncukra. Cseles módon nem szaloncukrot rejt a papír, hanem egy tejkaramella kockát. Nem egy Krakowka minőség, de egy jó közepes kategória.

Kiknek ajánlanám ezeket a szaloncukrokat. Egyrészt azoknak, akik nem engedhetnek meg jobbat maguknak. Másrészt azoknak, akik nem nem tervezik megenni, csupán a fát díszítik vele. A kiemeltek viszont alkalmasak arra, hogy alkalmanként, amikor megkívánunk egy édes falatot, akkor bekapjunk egyet.

teszt szaloncukor olcsó kilós lédig

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hatvanezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Ősz macsók
Macskaőrség:  Hiúzokat telepítettek Rajna-Pfalz német tartományba
Napi videó:  Épül a japán dinópark
Napi fotó:  Csak ne hullámozzon

  teszt szaloncukor olcsó kilós lédig