A húsvéti nagy sonkázás után szokott maradni egy darab sonka. Legtöbbször ez belekerül a sonka főzőléből készült bablevesbe, vagy lencsefőzelékbe. De most inkább készítsünk belőle egy finom kenyérlángost. A recept alapján két nagy tepsi méretű kenyérlángos készíthető.

húsvét kenyérlángos sonka zöldhagyma tejföl

Húsvét utáni kenyérlángos

 

Hozzávalók:
55 dkg liszt
4dl tej
2,5 dkg élesztő
5 dkg vaj
2 tk. só

2-3 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
20-25 dkg főtt sonka
1 csomag zöldhagyma
20-25 dkg reszelt sajt.

Elkészítés:
A sonkát kockázzuk fel, a hagymát a zöldjével karikázzuk fel. A fokhagymát összetörjük és elkeverjük a tejfölben.
A langyos tejben kevés cukorral megfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd az élesztős tejet. Tésztát gyúrunk belőle.  

Lisztezett deszkára borítjuk, és kettévágjuk. A tésztát kinyújtjuk tepsi méretűre. Befektetjük a tepsibe vagy sütőlapra, vastagon megkenjük a fokhagymás tejföllel, megszórjuk a reszelt sajttal, majd a sonkával és a hagymával.

180 fokra melegített sütőben, légkeveréssel megsütjük. Feldaraboljuk és azonnal tálaljuk.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hetvenezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.