Végre itt az eperszezon, a tavasz egyik legjobban várt időszaka. Az egyik legfinomabb gyümölcs, édes, lédús, zamatos, gondolatára is összefut a nyál a szánkban. De amit a boltban, vagy a piacon megveszel, az nem eper.

eper szamóca szeder elnevezés

 

Tudod mi a különbség az eper és a szamóca között? Ne aggódj, az emberek  többsége nem, vagy rosszul tudja.

 Legtöbben azt hisszük, hogy a nagyobb az eper, a kisebb a szamóca. Még a piacon a kofák és árusok is így tudják. A piacon több árustól is kérdeztem, mindegyiktől ezt a választ kaptam. Pedig ez rossz válasz. Hogy mi az igazság? Eper nem létezik. Legalábbis ebben a formában nem, ugyanis ez egy tévedés.

eper szamóca szeder elnevezés

Az igazság az, hogy csak szamóca van. Botanikailag az eper és a szamóca két különböző növény. Hogy mi az eper? Ami a fán nő.

Az eper (Morus) kétféle fán termő gyümölcs, a Morus alba – fehér eperfa és a Morus nigra – fekete eperfa, melyeknek a fáját is eperfának nevezzük. Emellet még van több fajtája is, amelyek Magyarországon nem honosak.

Amit mi epernek ismerünk, az a szamóca. Az összes. Az eper elnevezés egy nagyon régi tévedés. Annyira régi, hogyha alapvető fagyikról beszélülnk, általában így soroljuk: vanília, csoki, eper.

A szamóca (Fragaria) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség neve, valamint a vadon termő fajok gyümölcsének elnevezése. Magyarországon a nemzetségnek 3 faja őshonos, ezeket gyakran a gyümölcséért termesztett Fragaria X ananassa illetve Fragaria virginiana fajoktól való megkülönböztetés végett erdei szamócának nevezik.

És most jön a különbség. Valószínűleg a mindennapokban egyre erősebb lett a szamóca jelenléte, az eperfák jelentősége sokat csökkent. A termesztett szamóca fajokat egyszer csak elkezdték földiepernek nevezni. Később ez módosult, lustaságból kikopott előle a "földi", és így eszünk azóta epret. Valószínűleg ezzel egyidőben kezdtünk faeperről beszélni, ami tulajdonképpen helyes. Vizont sokat a faepret szedernek nevezik, ami szintén téves. Viszont ha erdőben járunk, ott érdekes módon mindenki szamócáról beszél. eper szamóca szeder elnevezés

Az is érdekes, hogy a szamóca gyümölcse valójában nem termés. Az apró aszmagtermések az elhúsosodott vacok (a virág kocsányának megvastagodott csúcsa) felszínén, vagy abba kissé besüllyedve találhatók. Mi ezt a vacokot (nem vackot) esszük.

Jó ez vagy nem? Tudományosan tévedés, de nem komoly gond. Erre mondják a nyelvészek, hogy a szokásjog felülírja az akadémikus tudást, ami nem baj, mert a nyelv él és folyamatosan alakul.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint nyolcvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)

eper szamóca szeder elnevezés