Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csípős dinsztelt savanyított káposzta

Egy újabb recept, amit a véletlen szült. Savanyú káposztát akartam venni az üzletben. Megnéztem a polcot, ott álltak műanyag vödrökben. Felkaptam az egyiket és beraktam a kocsiba.

Csak itthon vettem észre hogy nem savanyú káposzta volt, hanem csípős savanyú káposztata-saláta. Valószínűleg egy "kedves vásárló" menet közben meggondolta magát, és kirakta a kocsijából, de nem a helyére vissza.

Hirtelen nem tudtam mit kezdjek vele. Eredeti tervem szerint dinsztelt savanyú káposztát terveztem. Megkóstoltam a salátát. Savanyított káposztából készült. kellemesen csípős és édes. Hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttem, ha így alakult, ezt dinsztelem meg. Nem bántam meg a döntésemet, a végeredmény isteni lett: Egy édes-savanykás-csípős ízdömping.

recept főétel köret melegétel káposzta dinsztelt savanyú csípős

Csípős dinsztelt savanyított káposzta

Tovább


Dinsztelt szalonnás-savanyúkáposzta

Nagy kedvencem a savanyú káposzta dinsztelése. Bármilyen sült mellé isteni köret, egyszerre édes és savanykás, igazi ízbomba. Most egy szalonnás verziót mutatok meg.

Dinsztelt szalonnás-savanyúkáposzta

Tovább


Hagymás zöldparadicsom

Az őszben az a legfájdalmasabb pillanat, amikor az ember végigmegy a kerten, és nézi a sokféle zöld termést, ami már úgysem fog beérni. Paradicsomból minden évben bőven marad. A zöld paradicsomokból sok mindent lehet csinálni: lekvárt, csatnit, savanyúságot. Most a paradicsom nem a csalamádéba ment, hanem egy új receptet próbáltam ki. Ez kicsit közelebb áll a salátához, mint savanyúsághoz.recept savanyúság zöld paradicsom hagyma

Hagymás zöldparadicsom

Hozzávalók:
2 kg zöld paradicsom
5db kis fej vöröshagyma
2db kis fej lilahagyma
3 dkg só/kg
4 gerezd fokhagyma
 bors
 babérlevél
nátrium-benzoát
1 liter vízhez:
3 cl 20%-os ecet
10-15 dkg kristálycukor

Elkészítése:
 A paradicsomot megmossuk, húsát felszeleteljük. Hozzákarikázzuk a megtisztított és megmosott hagymát. Tálba tesszük, rászórjuk a sót, és jól összeforgatjuk. Befedve 24 órán keresztül állni hagyjuk, közben többször megforgatjuk.

Másnap vízzel, ecettel, cukorral, fűszerekkel salátalevet készítünk, beletesszük a vékonyra szeletelt fokhagymát, felforraljuk, majd apránként beletesszük a hagymás paradicsomot. Éppen csak egy pillanatig forraljuk, ezután szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, és tiszta, kiforrázott üvegekbe tesszük. A paradicsom leszűrt, sós levét hozzáöntjük az ecetes léhez, újra felforraljuk, végül rátöltjük az üvegekre. Csak lazán kötjük le. Másnapig várunk, hogy beszívja a lé egy részét. Utánatöltünk egy keveset az ecetes léből (éppen fedje el a paradicsomot), tetejére kevés nátrium-benzoátot szorunk, légmentesen lezárjuk, és kamrában tároljuk.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Tokió autóshow
Macskaőrség:   Bengál macska szereti a vizet
Napi videó:  Táncoslábú irányító  
Napi fotó:
Három a kislány

recept savanyúság zöld paradicsom hagyma

Tovább


Sütőtökös dinsztelt savanyúkáposzta

Szeretem egy ételben, ha egyszerre édes és savanyú. Az ellentétes alapízek fantasztikusan fel tudnak dobni egy fogást. Többek között ezért rajongók a dinsztelt káposztáért. Hagyományosan édes káposztából készül, és ecettel van savanyítva. Itt az édes íz az erősebb, és a savanyú íz a kísérő. De sokkal vagányabb és izgalmasabb, ha savanyú káposztát dinsztelünk. Itt a savanyú íz dominál, és a húsos szalonnával egy kis füstölt ízt is csempészünk bele. Izgalmas és nagyon finom köret születik.recept főétel melegétel köret dinsztelt savanyú káposzta sütőtök szalonna

Sütőtökös dinsztelt savanyúkáposzta

Tovább


Savanyú vetrece

A vetrecét már 16. századi források is említik, mint egyfajta gulyást, illetve pörköltféle ételt. Mára a vetrece a tokány egy fajtája, egy Erdélyből származó savanyú étel, amit marhahúsból füstölt szalonna felhasználásával és tejföllel készítenek. Ez azért is érdekes, mert Erdélyben több helyen is jártunk, de a vetrecét egyik helyen sem ismerik. Bográcsban elkészítve az igazi. Párom a csömöri főzőversenyen savanyú vetrecét főzött. Ő így csinálja:

Recept főétel tokány meleg vetrece savanyú dödölle

Savanyú vetrece

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.