Nagyon szeretem a birsalma levet. Minden ősszel mi készítjük, olyan sűrű, mint a paradicsomlé, üvegekben évekig eláll. Az egyik kedvencem egy főzés nélkül készíthető gyümölcsleves, amibe idénygyümölcsök kerülnek.
Nektarinos-szőlős birsalmaleves
Nagyon szeretem a birsalma levet. Minden ősszel mi készítjük, olyan sűrű, mint a paradicsomlé, üvegekben évekig eláll. Az egyik kedvencem egy főzés nélkül készíthető gyümölcsleves, amibe idénygyümölcsök kerülnek.
Nektarinos-szőlős birsalmaleves
Ez az egyik kedvenc nyári levesem. Ilyenkor belekerül minden zöldség, amit frissen a piacon be lehet szerezni. Selymes, friss, ízgazdag, amit megkoronáznak a húsgombócok. Nálunk általában a párom csinálja. Azt mondta, örömmel vette, hogy én leszek a gyermeke apja, rám bízná az atomkódot és a világbékét, de a gombócok esetében megbízhatatlan vagyok. Így is a harmadik ellopása után már komoly balhé van. De hogy hogy veszi észre, nem tudok rájönni.
Sokan elképzelni sem tudják, hogy egy egyszerű zöldségből is mennyire finom leves készíthető. A gyerekkorunktól belénk ivódott előítéletektől nehezen tudunk megszabadulni. Gyakori tapasztalat, hogy egy répás, brokkolis vagy éppen sütőtökös fogástól előre fintorognak az emberek. De ha nem áruljuk el, miből készül a leves, sőt, arra bíztatjuk őket, hogy találják ki, miből készült, bizony, szinte kivétel nélkül mindenkinek ízleni fog. Azután jön a meglepetés. Ez is egy ilyen leves.
Pikáns sárgarépa krémleves
Kánikula, csak minél messzebb a tűzhelytől. Abszolút elsőbbséget kapnak a főzés nélkül készült ételek. Ezt a levest is hűtött alapanyagokból, főzés nélkül össze lehet dobni. A különlegessége, hogy a görög gyümölcsleveshez hasonlóan, de duplán használjuk fel hozzá az almát.
Hidegen készült dupla almaleves
Ilyen melegben az ember kedve a tűzhely mellett álldogálni matematikailag erősen a nullához közelít. Ilyenkor értékelődnek fel azok a levesek, amelyeket nem kell főzni. Ráadásul ezek jégbe hűtve fogyaszthatók, ami különösen kedves ebben a kánikulában.
A mai receptem minden hozzávalója a hűtőben van, öt perc alatt elkészíthető, azonnal, hidegen fogyasztható.
Zöld almás-joghurtos banán-krémleves