A húsvéti ünnepek után szinte minden konyhában marad még egy-egy darab sonka, locsolás után megmaradt kemény tojás. Ha már elegünk nincs kedvünk hagyományosan enni, remek feltét lehet egy húsvét utáni kenyérlepényre.
Húsvét utáni kenyérlepény
A húsvéti ünnepek után szinte minden konyhában marad még egy-egy darab sonka, locsolás után megmaradt kemény tojás. Ha már elegünk nincs kedvünk hagyományosan enni, remek feltét lehet egy húsvét utáni kenyérlepényre.
Húsvét utáni kenyérlepény
Szeretek esténként mindenféle lepényeket sütni. Tény, nem egy könnyű és nem is túl egészséges vacsora. De olyan jó este megfáradtan körbeülni egy asztalt barátokkal vagy a családdal, és középen gőzölög egy hatalmas, ínycsiklandozó lepény. Darabokra vágjuk, vagy egyszerűen csak falatkákat tépünk belőle, és élvezzük az estét, a társaságot, és a finom ízeket.
Lepényt nem csak kenyértésztából lehet készíteni, hanem kalácstésztából is. így nem csak sós lepényekkel kísérletezhetünk, hanem édesekkel is. Ez a recept, egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető, és természetesen nagyon finom. Tökéletes arra, hogy ezzel kezdjük meg az édes lepények felfedezését.
Túrós kalácslepény
Nagy rajongója vagyok a kenyérlepényeknek, legyen az olasz pizza, török pide, vagy magyar töki pompos. Sok országban megtalálható, az elv mindenhol ugyanaz. A kenyér készítésénél megmaradt tésztát sütötték meg a kemencében. A feltét vagy sütés előtt, vagy sütés után került rá. Az idők múlásával a maradékból önálló étel született, amely a világ minden táján nagy népszerűségnek örvend.
Csabai kenyérlepény
A kenyérlepény az egyik legrégibb találmány, gyakorlatilag egyidős a kenyérrel. A dagasztóteknőből összekapart tésztamaradékot használták fel hozzá, a kemencében megsült a kenyér mellett. Azután szép lassan a kenyérlepény önálló fogássá vált, mert egyszerűen túl jó ahhoz, hogy csak simán maradékként tekintsünk rá. Ma már azért gyúrjuk meg a kenyértésztát, hogy lepény szülessen belőle. Elkészítése gyors, egyszerű, és ráadásul elképesztően finom. Használjuk ki a tavasz egyik legnagyobb erdei ajándékát, és készítsünk medvehagymás kenyérlepényt.
Ha nincs is kemencénk hozzá, azért sütőben elkészítve is isteni lesz.
Medvehagymás kenyérlepény