Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Legényfogó leves

A legényfogó leves a legenda szerint olyankor került asztalra, amikor a lányos házhoz kalákában jártak az udvarlók. A szülők ezzel az étellel kínálták meg azt a fiút, amelyiket lányuknak kiszemeltek. Egyszerű, könnyen elkészíthető, mégis igen finom, és tartalmas leves. Ennek is sok variációja létezik, mi így készítjük.

 

Legényfogó leves

Hozzávalók:
Csirke-, vagy sertéshús,
hagyma,
répa,
fehérrépa,
zeller,
borsó,
karalábé, (szinte bármilyen zöldség, ami otthon van, és levesbe való)
gomba

só,
bors,
babérlevél,
kapor,
őrölt kömény,
mustár,
gulyáskrém,
citrom
tejföl, vagy tejszín, (esetleg vegyesen)
liszt - habarásnak

A galuskához:
tojás,
vaj,
liszt,

 

Előkészítés:
a hagymát megtisztítom és apró kockára vágom.
a húst felkockázom,
a zöldségeket felkockázom
amíg a leves fő a kikeverem a galuska tésztáját.

Apróra vágott hagymát megpárolom, a kockára vágott húst rádobom, és kifehéredésig pirítom. Belerakom a kockára vágott zöldségeket, majd jönnek a fűszerek, vízzel felengedem, és készre főzőm. Ha megfőtt, a galuskát beleszaggatom, és behabarom. Citrom levével pikánsra savanyítom.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Túlzott játéktól eltorzult testek

Napi videó:   Idióták és a futópad

Napi fotó:  Bátor vagy vakmerő?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Csillagkerék vacsorára

Fiammal kettesben maradtunk otthon este, és kérte, Megmozgatta a fantáziámat a fagyasztott rösztinek szép kerekített sarkú, háromszög formája. Ez adta az ötletet a parasztreggelihez hasonló vacsorához.  (Mondanom se kell, hogy ezek után sikerült olyan rösztit vennem, ami nem ilyen szép szabályos. )

Hozzávalók:
6-7 db fagyasztott konyhakész röszti
10 dkg húsos szalonna
1 közepes fej lila hagyma
5 dkg vaj
4 tojás
5 dkg trappista sajt

Elkészítés:
A vajat felolvasztom, és a röszti egyik oldalát pirosra sütöm. A rösztiket megfordítom, és mint egy kerék küllőit, szépen elrendezem a serpenyőben.

A résekbe beleszórom a kockára vágott szalonnát.

és a felkockázott lilahagymát.

Amikor a hagyma üveges lesz, óvatosan a résekbe öntöm a felvert tojást.

A résekbe szórom a reszelt sajtot. Fontos, hogy a résekből ne folyjék ki a tojás.

Kis lángon addig sütöm, amíg az alja szép aranysárga lesz, akkor, egy másik serpenyővel gyorsan megfordítom, és ezt az oldalát is megsütöm. Ha megsült, újra visszafordítom, és forrón tálalom.

 

Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Trambulin-ösvény az erdőben

Napi videó:   Ilyen lenne a Star Wars VII

Napi fotó:  Mi a legszebb az őszben?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Sütőtök-krémleves különlegesen

Sütőtök-krémleves sokféle van, nekem ez a kedvencem, amikor a leves sült tökből, almával készül.

Egyszerűen fenséges, amikor egy hideg téli estén leülünk egy tál forrón gőzölgő sütőtök-krémleves elé. A leves sűrű és ízletes, a csili picit csíp, de ettől jönnek ki igazán az ízek. Miközben elöntik a szádat az aromák, a finoman ropogós pörkölt tökmagok ropognak a fogaid alatt.

Sütötök krémleves különlegesen

Hozzávalók:
1kg kanadai sütőtök
5 dkg vaj
1 közepes fej hagyma
1 közepes krumpli
1 közepes alma
3 dl tejszín
2-3 evőkanál méz
fél narancs leve
2db húsleves kocka
kakukkfű
bors
szerecsendió

Elkészítés:
A sütőtököt megsütjük, és kikaparjuk a belsejét. A vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, megszórjuk kakukkfűvel, és a mézzel karamellizáljuk. Felengedjük 1,2 l vízzel, beletesszük a leveskockát, a felkockázott krumplit, és a felkockázott almát.

Amikor megfőtt belerakjuk a sütőtököt, és az egészet botmixerrel pürésítjük. Fűszerezzük borssal, szerecsendióval, esetleg pici só is kell bele. Csavarjuk bele a fél narancs levét. Főzzük fel a tejszínnel.

Tálaláskor a tetejét meglocsolhatjuk egy kanálnyi tökmagolajjal, meghinthetjük pirított tökmagbéllel, és az ínyencek keverjenek bele egy kis csiliport.

Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Lebegő luxus

Napi videó:   A gepárd futása

Napi fotó:  Fontos a tökéletes kényelem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Kétperces kupac

A hétvége az utolsó kerti takarítás jegyében, a tíz hatalmas mogyoróbokor hetekre ad munkát ősszel is. Nem volt túl sok időm a vasárnapi ebédre, és az ukáz csak annyi volt: van egy adag csirkemell a hűtőben, csinálj belőle valamit. Így született meg a

 

Kétperces kupac

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
20 dkg husos szalonna
20 dkg füstölt kolbász
2 fej hagyma
60 dkg krumpli

Előkészületek:
-  a csirkemellet felcsíkozni, besózni
-  a szalonnát felkockázni
-  a kolbászt felkarikázni
-  a hagymát megpucolni és nyolcba vágni
-  a krumplit megpucolom felkockázom

Elkészítés:
A szalonnát zsírjára sütöm, majd rádobom a krumplit, lefedem, mintha újkrumplit párolnék, de épp csak üvegesre, leveszem a fedőt. Ettől a pillanattól időnként nagyon óvatosan forgatom, hogy le ne kapjon. Innen jön a kétperces  trükk.

Két perc után rádobom a húst.
Két perc után rádobom a kolbászt.
Két perc után rádobom a hagymát.
Két perc múlva kész az étel.

 

A lényeg, hogy az ízek ne érjenek össze, minden összetevő tartsa meg a saját karakterét, csak minimálisan befolyásolják egymást.

 

Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   12 emeletes faház Alaszkában

Napi videó:   Fürdő baba és a tacskó

Napi fotó:  Ilyet már láttál? A használt injekcióstű hegye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Perkelt gölödör

Perkelt gölödör

Ismét kísérletezni támadt kedvem, megtetszett múltkor a húsgolyó, most is azzal játszottam. Így született meg ez az étel, a perkelt gölödör nevet kapta. Gölödör régiesen a golyó, a perkelt pedig a pörkölt.


Perkelt gölödör 

Hozzávalók:

0,5 kg sertéscomb
0,5 kg marhalapocka
1 ek. zsír
4 fej hagyma
2 kk. "Édes Anna" (aki még nem ismeri, "Erős Pista húga", nem csípős paprikakrém)
1 doboz hámozott, konzerv paradicsom

bors
majoranna

Elkészítés:

A kétféle húst megtisztítjuk, ledaráljuk, összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük. A pépből körülbelül másfél centiméter átmérőjű golyókat gyúrunk.

A felforrósított edénybe bedobom a golyokat, és folyamatosan mozgatva addig pörkölöm, míg mendenhol szépen kifehérednek. picit meg is sülhet.

Kiszedem a golyókat, az edényben egy kanál zsírra rádobom a négy fej apróra vágott hagymát. Ne lepődj meg, rengeteg lesz. Csak egy egész picit párolom, szinte csak felforrósítom.

Sózom, borsozom, beleszórom a majorannát, az Édes Annát, és a doboz paradicsomot. (jól látod, nincs benne pirospaprika) A paradicsomokat csak szétnyomkodom hogy darabos legyen. Visszateszem a gombócokat, és készre párolom.

Az étel különlegessége, hogy nem szaftja van, hanem a golyókat egy sűrű, darabos, vastag máz borítja. A hagyma és a paradicsom is darabos még benne. Tésztával tálalom.

 

Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Üvegkalitkában a semmi felett

Napi videó:   Így nem szabad mozdonyt rakodni

Napi fotó:  Ú-Zéland repülőtere - Hobbit stílusban

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.