Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Padlizsánt a fagyasztóba

Imádom a padlizsánkrémet, vagy ahogy sokan ismerik vinettát. De a remek krémet nem csak szezonban ehetjük, mert a padlizsánt egy egyszerű módszerrel tárolhatjuk.

Kezdjük el hagyományosan a padlizsánkrémet készíteni.  Mossuk meg a padlizsánokat, béleljünk ki alufóliával egy tepsit, és egymás mellé helyezzük bele a gyümölcsöket,és szurkáljuk meg azokat, különben bombasztikus élményben lesz részünk.

Padlizsánok sütésre várva

180 fokos sütőben kb. egy órán át sütjük. Ne felejtsük el negyedóránként egy negyeddel elforgatni. Ha megsült szedjük ki egy tálba, és várjuk meg, amíg kihűl.

A megsült padlizsánok

Kihűlés után egyszerűen húzzuk le a héját és a csutkáját. Pépesítsük, és töltsük műanyag dobozokba. A dobozokat egyszerűen rakjuk a fagyasztóba. Hosszú ideig gond nélkül tárolható. Felolvasztás után némi vizet enged, ezt nyugodtan keverjük vissza bele. Innentől ugyanúgy folytathatjuk a receptet.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Öngyógyulás és placebo

Napi videó:   Lufi a sütiben átverés

Napi fotó:  A halál almacsutkája

Tovább


Görög joghurt készítése

Milyen finom a görögök sűrű, már szinte kemény joghurtja. A tzaziki nélküle elképzelhetetlen, de egy kis mézzel isteni csemege. Nálunk sokáig nem lehetett kapni, csak az utóbbi időben kezdték el gyártani. Pedig roppant egyszerűen magunk is készíthetünk.

A görög joghurt nem mást, mint a besűrített normál joghurt. Béleljünk ki egy szűrőt egy sűrű szövésű kendővel. Tegyük egy tál vagy pohár fölé Öntsük a szövetre  joghurtot, és egy éjszakára rakjuk be a hűtőszekrénybe. másnapra kész a görög joghurt.

 

Tipp: ha édességként akarjuk mézzel enni, sokkal finomabb lesz, ha valamelyik aromásabb, fűszeresebb mézzel esszük. Igen érdekes ízkombinációt ad, ha valamilyen fűszermézzel, például kakukkfű mézzel keverjük el. Ha e mellé még egy kis propoliszt is belekeverünk, egy tökéletes egészségvédő nyalánkságunk lesz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   A lávafotós

Napi videó:   Aki hülye, ne menjen a jégre

Napi fotó:  A pók csapdájában

Tovább


Barna csiperke vs. fehér csiperke

A boltokban már évek óta lehet barna csiperkét találni, de amikor az embereket kérdezte, nagyon sokan csak fehéret vesznek, meg sem kóstolták még a barna csiperkét. Pedig több okból is érdemes.

Egy kis csiperke-tan. Többféle csiperke létezik. A közönséges csiperke, az erdei csiperke (amely szintén barnás színű) és a réti csiperke. A boltokban vásárolható termesztett csiperke a Agaricus bisporus. Az Agaricus bisporus var. albidus a fehér, a  Agaricus bisporus var. avellanus a  barna változat. Nevükből is látszik, hogy nagyon közeli rokonok, bár a piacokon hallani mindenféle eszement elméleteket, hogy mitől más a barna.

Mitől más? Egyrészt barna színű, és ez főzés közben még sötétebb lesz. Másrészt húsa keményebb, szilárdabb. Harmadrészt íze sokkal intenzívebb, erősebben jelentkezik az ételekben.

E harmadik tulajdonsága miatt használom már évek óta. Sokkal ízesebb lesz tőle az étel. Könnyű bánni vele, nem kell pucolni, elég a folyó víz alatt lemosni a szennyeződéseket. Áztatni nem szabad, mert megszívja magát vízzel.

Van még egy nagyon fontos bio szempont, ami a barna mellett szól: sok helyen a fehér csiperkét vegyszerrel permetezik le szedés után, hogy ne barnuljon meg.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Legkirályabb bringatárolók

Napi videó:   Kell reklám a viagrának?

Napi fotó:  Hosszú túra

Tovább


Legnagyobb zöldségek

Rekordméretű zöldségek gyűjteménye. Ezekből vajon hány adagot lehetne főzni?

Tovább


Miért zabáljuk a csokit?

Mert jó, finom, sőt isteni. Ez alapjában véve remek válasz, de nem ad magyarázatot arra, hogy miért nem tudjuk abbahagyni?

A csokoládéfüggőség tudományosan bizonyított tény, csak nem tudjuk pontosan mi okozza. Mert a csokoládé, nem egyszerűen csokoládé, hanem egy vegyi kavalkád. Több mint 3000 vegyületből áll. Mi van a csokiban? Tényleg legális kábítószer? Mi okozza az örömet és a függőséget?

Van itt néhány érdekes vegyület. A csoki élénkít. Ennek okozója valószínűleg a teobromin nevű vegyületet, mert a kakaóbab viszonylag nagy mennyiségben tartalmazza. Ha megnézzük a molekula képét alig különbözik egy másik jól ismert élénkítőtől, a koffeintől. A bal sarokban van egy kis eltérés:

Aztán itt van az agyunkból jól ismert vegyület, a szerotonin, népszerűbb nevén boldogsághormon:

Ez ugyan nincs a csokoládéban, de van benne triptofán. Ez majdnem szerotonin, sőt, szerotonin lesz belőle, ha megesszük. De a gyanút jelentősen csökkenti, hogy a pulykahús sokkal több triptofán tartalmaz, mégsem hallott még senki pulykamámorról vagy pulykafüggőségről.

Azután megtaláljuk még a csokiban a feniletilamint:

Gyorsan híres lett a nyolcvanas években, amikor kiderült róla, hogy az amfetamin rokona. Sokan mondták róla, hogy ez a csokiban található legális kábítószer. Ez igaz, de sajnos nem ez a tettes. A vegyület olyan gyorsan lebomlik az emésztés során, hogy nem jut el az agyba. Ettől biztos nem kábulunk el.

A legújabb gyanúsított az anadamid:

  A vegyület trükkje, hogy az agynak ugyanazt a receptorát aktiválja, mint a marihuána, de hatása sokkal gyengébb. Azt azért nem javaslom, hogy valaki anandamiddal próbálja meg reptetni magát, mert legalább tíz kiló csokit kellene együltő helyében ehhez megenni. Ez már nem kábulat lenne, hanem cukorkóma.

Ahhoz azonban, hogy valaki pusztán anandamiddal kábítsa el magát, igazán erős gyomorra lenne szüksége. Több mint 10 kilogramm csokoládét, azaz legalább 80 darab közepes méretű csokimikulást kellene rövid idő alatt befalnia...

Tehát a tudománynak egyelőre ötletei vannak, válaszai nincsenek. Addig is együk tovább a csokoládét, és próbáljunk ellenállni a kísértésnek.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   A vliág legszebb hídjai: Pont de Gard aquadukt

Napi videó:   Repülés Amerika felett

Napi fotó:  Glen-kanyon

Tovább

12345
»

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.