Szűkebb hazámban, Csömörön szeptember utolsó szombatján tartjuk a szüreti fesztivált. Ennek elmaradhatatlan programja a főzőverseny, ahol az egyetlen szabály, hogy bográcsban kell az ételt megfőzni. Az évek során rengeteg jobbnál jobb, babos, káposztás ételek készültek, sokféle leves, pörkölt, és egytálétel került a három mesterszakácsból álló, szakmai zsűri elé.
Idén valami különlegességgel akartam előrukkolni. A főzőverseny a kezdetekben még sváb főzőversenyként indult, ezért úgy döntöttem, hogy visszatérek a gyökerekhez. Régi sváb receptek után kutakodtam, amikor megakadt a szemem egy baranyai recepten: sváb rongyos rétes. Nem bográcsos recept, de kíváncsi lettem. Mikor olvastam, rájöttem, hogy ez valójában nem is rétes, és bográcsban is el lehet készíteni. Csapatunk ezzel a recepttel indult a versenyen, amivel el is nyertük a fődíjat.
Sváb rongyos rétes