Egy olaszos hangulatú fogás mesés ízekkel.
Gombás-paradicsomos marhafalatkák
A karaj kétség kívül az egyik legfinomabb sertéshús. Formája miatt tökéletesen alkalmas zsebes töltött hús készítésére. A padlizsán viszont jól megfűszerezve tökéletesen alkalmas a töltésre. Ha amúgy is készítünk Vinetta-krémet, töltsük meg azzal.
Padlizsánnal töltött karajzseb
A sül csirke nagyon közel áll a magyar ember szívéhez, pláne a gyomrához. Egy jó fűszeres sült csirkével a mennybe lehet röpíteni az embert. De ezt a hatást még lehet fokozni. Nálunk nem annyira ismert módszer, hogy a fűszerek egy vastag mázban lepjék be a csirkét. Sokkal több összetevő, sokkal gazdagabb ízek. A benne lévő cukor karamellizálódik, és gyönyörű, sötét, vöröses-barna, sűrű, vastag mázat kapunk. Igazi íz robbanás.
Mázas csirkemell
Egy hihetetlenül egyszerű, de tökéletes köret. A hosszú sütés alatt a répában a cukor karamellizálódik, és valami csodás aromákat hoz ki ebből az egyszerű zöldségből. Ráadásul olcsó, egészséges, és a gyerekek is szívesen falják. A maradék a délután folyamán elfogyott a tálból, az egész család elcsipegette.
Fűszeres sült répa
Szűkebb hazámban, Csömörön szeptember utolsó szombatján tartjuk a szüreti fesztivált. Ennek elmaradhatatlan programja a főzőverseny, ahol az egyetlen szabály, hogy bográcsban kell az ételt megfőzni. Az évek során rengeteg jobbnál jobb, babos, káposztás ételek készültek, sokféle leves, pörkölt, és egytálétel került a három mesterszakácsból álló, szakmai zsűri elé.
Idén valami különlegességgel akartam előrukkolni. A főzőverseny a kezdetekben még sváb főzőversenyként indult, ezért úgy döntöttem, hogy visszatérek a gyökerekhez. Régi sváb receptek után kutakodtam, amikor megakadt a szemem egy baranyai recepten: sváb rongyos rétes. Nem bográcsos recept, de kíváncsi lettem. Mikor olvastam, rájöttem, hogy ez valójában nem is rétes, és bográcsban is el lehet készíteni. Csapatunk ezzel a recepttel indult a versenyen, amivel el is nyertük a fődíjat.
Sváb rongyos rétes