Öreg, igazi híresség, és elképesztően nagy. De nem ez a titka.

Dél-Afrika Limpopo tartományában járunk. Négy órányira Johannesburgtól, közel Modjadjiskloofhoz fekszik a Sunland farm. Legnagyobb ékessége az óriás majomkenyér-fa, más néven Baobab-fa.

Az ország legnagyobb majomkenyérfája. Sok helyen rosszul szerepelnek méretei: átmérője 10,64 méter, magassága 19 méter, és a korona átmérője 30,2 méter. A törzs kerülete 33,4 méter.

Sok helyen tévesen szerepel, hogy hatezer éves. Kora még így is tiszteletreméltó: a szén-izotóp mérések szerint 1060 (plusz-mínusz 75) éves.

A vizsgálatok szerint többször is tűz pusztított a belsejében: 1650-ben, 1750-ben, 1900-ban, 1955-ben és 1990-ben.

A "Sunland Big Baobab" arról nevezetes, hogy üreges törzsében egy bár és egy borospince található.

A fa valójában két törzs összekapcsolódása. A majomkenyérfa belsejében az idő elteltével üregek alakulnak ki.

1993-ban a fa üregében megnyílt a bár, amelyben 15-20 ember is elfér. A turisták előszeretettel térnek be egy italra, és próbálják meg körülállni.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Kuvaiti tanktemető

Napi videó:   Vízalatti vadász

Napi fotó:  Tiszta Csizmás kandúr!

Macskaőrség:   Legédesebb kismacska

(via itt)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...