Az ecetes-cukros, vagyis az igazi magyaros salátalé manapság visszaszorult az majonézes vagy ecetes-olajos, öntetű nyers salátákkal szemben. Nem mintha  a miénk egészségtelen lenne. Ennek több oka is van. Egy jó ideje a gasztro- és egészségdivat (vagy talán mánia) isteníti a mediterrán salátát. Másrészt a receptek Amerikából jutnak el hozzánk, ahol ezt nem annyira favorizálják. Végül előjön a gaszro-rasszizmus, az egyik legostobább elmélet, a „cukor a fehér méreg” mánia.

Egy ilyen pompás salátával nem csak kitűnő ebéd, de egészséges, alacsonyabb kalória tartalmú fogás is. Egy jól összeállított, sok összetevőből készült saláta igazi íz orgia lehet. Nekem ez az egyik kedvenc összeállításom.recept köret hidegétel saláta ecetes

 

Gazdag tavaszi saláta
Hozzávalók:
Kígyóuborka
madársaláta
rukkola saláta
paradicsom
lilahagyma
fekete olajbogyó
pici só
ecetes salátalé

Elkészítés:
A receptben direkt nem írtam mennyiségeket, mindenki a saját ízlése szerint állítsa az összetevők arányát. Én nagyjából egységnyi mennyiségű paradicsomhoz, uborkához, és salátákhoz, fél egység hagymát teszek.

A hozzávalókat megmossuk, az uborkát felkarikázzuk, a hagymát felkarikázzuk, a madársalátát leveleire tépkedjük, a rukkolát kisebb darabokra tépjük. A paradicsomot felkarikázzuk. Az olajbogyót leöblítjük, és felkarikázzuk.
A hozzávalók keverjük össze egy tálban. Készítsük el a salátalevet egy másik tálban. A zöldségeket csak pár perccel a tálalás előtt tegyük a lébe, így megőrzi frissességét is. Egy kevés sóval hintsük meg a salátát. Az általános tévhittel szemben nem csak a sós íz miatt, hanem a só ízfokozó hatása miatt is.recept köret hidegétel saláta ecetes

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint negyvenezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Kínai tulipánpark
Macskaőrség:   Tudod, mi az a tolerancia?
Napi videó:   Kicsit magas a víz
Napi fotó:  Ha Kleopátra ilyen lett volna