Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tolnai pecsenye

Egy látványos és igen finom fogás a Tolnai pecsenye, alapjaiban hasonlít a Brassóira, de annak egy felturbózott változata. Több féle alapanyagból készül, és némileg más az elkészítése is.recept főétel húsétel csirke csirkemell gomba császárhús zöldbab burgonya krumpli

Tolnai pecsenye

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell-filé
25 dkg gomba
1 kis doboz zöldbab-konzerv
10-15 dkg császárhús
80 dkg krumpli

bors
pirospaprika
kevés zsiradék

Elkészítés:
A krumplit felkockázzuk. A gombát felszeleteljük, a császárhúst vékony szeletei újjnyi csíkokra vágjuk. A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával.
A császárhúst zsírjára sütjük, kiszedjük egy tálba. A forró serpenyőben, a visszamaradt zsiradékon a csirkemellet készre sütjük (ha szükséges, pótoljuk a zsiradékot), és szintén kiszedjük egy tálba. A megmaradt fűszereses zsiradékon megpirítjuk a gombát. Közben a kockára vágott krumplit olajban megsütjük. Amikor a gomba megpirult, a serpenyőbe visszatesszük a császárhúst és a csirkemellet, hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldbabot. Felforrósítjuk. Hozzáadjuk a sült krumplit, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint nyolcvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

recept főétel húsétel csirke csirkemell gomba császárhús zöldbab burgonya krumpli

Tovább


Sült retek

Magyarországon még mindig nincs igazán hagyománya a sült zöldségeknek, a kerti grillezéseken már fel-feltűnik, de a konyhában csak kevesen készítenek. Pedig alapjaiban teljesen más ízvilágot kínál.

Egy olyan egyszerű zöldséget is lehet sütni, mint amilyen a retek. Víztartalma magas, frissen pedig ropog, amikor harapjuk. Bármelyik retek alkalmas a sütésre, legyen az jégcsapretek, sörretek, vagy fekete retek.

recept hidegkonyha saláta zöldség sült retek

Így most tavasszal mindenképpen érdemes a friss, zsenge, a piacon csomókba kötött retket választani. Ha sütni akarjuk, érdemes a kisebb méretű gumókat választani, mert  a cseresznye méretű fejeket még fel sem kell vágni. Természetesen a nagyobbak is alkalmasak, a kicsit nagyobbakat elég, ha felezzük, a méretesebbeket már negyedeljük, vagy akár cikkekre, szeletekre is vághatjuk.

 A sütésre előkészíteni egyszerű. Vágjuk le róla a gyökereket, és a zöldjét. Ha csak kisméretű retket használunk, érdemes a zöldjéből 1-2 centiméteres csonkot hagyni, nem csak finom, hanem remekül mutat a tányéron. A zöldjét se dobjuk el, finom saláta készíthető belőle.

A sült retek ízét befolyásolhatjuk azzal, milyen zsiradékot használunk alatta. Mediterrán hangulatú lesz, ha olívaolajjal készül., A vajtól franciásan édeskésebb lesz. Kellemes íz kombináció érhetőek el, dió-, sütőtök, vagy épp szőlőmag-olaj használatával. De nyugodtan kísérletezhetünk állati zsírokkal is, kis kacsa- vagy libazsíron sütve mennyei.

Kedvünk szerint fűszerezhetjük friss vagy szárított zöldfűszerekkel, például kitűnő a  petrezselyem, snidling, szurokfű, majoránna, rozmaring. De csak egyszerűen, borssal vagy kevés fokhagymával is kiváló.

De az ízét befolyásolhatjuk, ha már a sütés elején magokat dobunk mellé, amely pirítás közben átadja ízanyagait a reteknek. szezámmag, tökmag, napraforgómag, egyaránt fenséges.

A zsiradék- fűszer-mag kombináció variálásával más és más ízt kapunk.

A képen látható sült retekhez olívaolajat használtam, fűszernek csak egy kevés borsot és fokhagymát választottam, és napraforgó maggal szórtam meg. Négyzöld-salátára tálaltam, amit a retek zöldjéből csináltam.

recept hidegkonyha saláta zöldség sült retek

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel nyolcvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

recept hidegkonyha saláta zöldség sült retek

Tovább


Görög tésztabatyu

Rajongok mindenféle töltött tésztáért, legyen az édes vagy sós. Ez a recept az egyik nagy kedvencem, gyakran készítjük, viszonylag gyorsan elkészül, egyszerűségébe is páratlanul finom. A görögös tölteléket ízlés szerinti arányban változtathatjuk.recept tészta görög gyros táska csirke zöldség

Görög tésztabatyu

Tovább


Cseréptálban sült zöldséges pulyka

Magyarországon ritkán használunk cseréptál, pedig isteni finomságokat lehet benne készíteni. Készülhet húsétel, zöldséges fogás, vagy a kettőt kombinálva egy finom egytálétel. Most az utóbbi készült, némi törökös jelleggel.

Cseréptálban sült zöldséges pulyka

Tovább


Kés-varázsló

Mit ki lehet hozni egy zöldségből egy jó késsel és sokéves gyakorlattal.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hetvenezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

videó kés zöldség

(via youtube)

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.