Magyarországon még mindig nincs igazán hagyománya a sült zöldségeknek, a kerti grillezéseken már fel-feltűnik, de a konyhában csak kevesen készítenek. Pedig alapjaiban teljesen más ízvilágot kínál.

Egy olyan egyszerű zöldséget is lehet sütni, mint amilyen a retek. Víztartalma magas, frissen pedig ropog, amikor harapjuk. Bármelyik retek alkalmas a sütésre, legyen az jégcsapretek, sörretek, vagy fekete retek.

recept hidegkonyha saláta zöldség sült retek

Így most tavasszal mindenképpen érdemes a friss, zsenge, a piacon csomókba kötött retket választani. Ha sütni akarjuk, érdemes a kisebb méretű gumókat választani, mert  a cseresznye méretű fejeket még fel sem kell vágni. Természetesen a nagyobbak is alkalmasak, a kicsit nagyobbakat elég, ha felezzük, a méretesebbeket már negyedeljük, vagy akár cikkekre, szeletekre is vághatjuk.

 A sütésre előkészíteni egyszerű. Vágjuk le róla a gyökereket, és a zöldjét. Ha csak kisméretű retket használunk, érdemes a zöldjéből 1-2 centiméteres csonkot hagyni, nem csak finom, hanem remekül mutat a tányéron. A zöldjét se dobjuk el, finom saláta készíthető belőle.

A sült retek ízét befolyásolhatjuk azzal, milyen zsiradékot használunk alatta. Mediterrán hangulatú lesz, ha olívaolajjal készül., A vajtól franciásan édeskésebb lesz. Kellemes íz kombináció érhetőek el, dió-, sütőtök, vagy épp szőlőmag-olaj használatával. De nyugodtan kísérletezhetünk állati zsírokkal is, kis kacsa- vagy libazsíron sütve mennyei.

Kedvünk szerint fűszerezhetjük friss vagy szárított zöldfűszerekkel, például kitűnő a  petrezselyem, snidling, szurokfű, majoránna, rozmaring. De csak egyszerűen, borssal vagy kevés fokhagymával is kiváló.

De az ízét befolyásolhatjuk, ha már a sütés elején magokat dobunk mellé, amely pirítás közben átadja ízanyagait a reteknek. szezámmag, tökmag, napraforgómag, egyaránt fenséges.

A zsiradék- fűszer-mag kombináció variálásával más és más ízt kapunk.

A képen látható sült retekhez olívaolajat használtam, fűszernek csak egy kevés borsot és fokhagymát választottam, és napraforgó maggal szórtam meg. Négyzöld-salátára tálaltam, amit a retek zöldjéből csináltam.

recept hidegkonyha saláta zöldség sült retek

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel nyolcvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

recept hidegkonyha saláta zöldség sült retek