Itt a november, jönnek a reggeli fagyok. A kertben vagy a terasz ládáiban nevelt paradicsom és paprika utolsó zöld, sárga, vagy narancs színben pompázó termései már nem fognak beérni. Kidobni vétek, régi gyakorlat, hogy ez lesz az alapja a télre elrakott csalamádénak. De van egy másik módszer, amellyel megmenthetjük ezeket a vitaminban gazdag zöldségeket.

Készítsünk belőle mártást, mártogatóst, vagy egyszerűen ketchup helyettesítőt. Tálalhatjuk tészta tetején, hús mellé kísérőnek, vagy egy halom tortilla chips mellé mártogatósként.recept tartósítás szósz mártás mártogatós paradicsom paprika

 

Használhatunk csak paradicsomot, csak paprikát, de tetszőleges arányban vegyíthetjük is. Én ezt az utóbbit javaslom. Akkor lesz szép sötét narancs-piros színe, ha legalább a fele érett paradicsom, vagy pirosra érett paprika. Ha nincs annyi, vásároljunk még hozzá.

Bár a klasszikus módszer szerint el kellene távolítani a héját, ebben az esetben nem javaslom. Rengeteg ásványi anyag, és vitamin veszik kárba. Egy jó késes aprítóval olyan finomra lehet vágni, hogy erre nincs szükség. Ugyanígy ízlés kérdése, hogy a paprika magjai, sőt akár a szár nélküli csumája bele kerüljenek-e.

A leszedett zöldségeket megmosom, megtisztítom, kivágom a sérült vagy rossz részeket. Kisebb darabokra aprítom, majd aprítóval, vagy egy merülő mixerrel pépesítem. Ha rövidem ideig aprítjuk, rusztikusabb darabosabb lesz.

Lábosba olíva olajat öntök, megpirítom a fokhagymát. Ráöntöm a pépet, felforralom, és lassú tűzön besűrítem. Kedvünk szerint fűszerezhetjük borssal, oreganóval, kakukkfűvel, babérlevéllel, majoránnával. Attól függően, hogy szószt vagy mártogatóst készítünk, cukorral beállíthatjuk az édességét, szükség esetén kis ecettel vagy citromlével savanyíthatjuk.

Ha krémessé szeretnénk tenni, akkor a végén még egyszer dolgozzuk át a mixerrel.

Tartósítószerre nincs szükség. A befőttes üveget, mossuk el, öblítsük ki forró vízben. Azonnal töltsük bele a forró szószt, töltsük fel teljesen. Zárjuk le szorosan, majd fordítsuk fejjel lefelé. Tartsuk dunsztban kihűlésig.recept tartósítás szósz mártás mártogatós paradicsom paprika

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hatvanezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Furcsa esküvő  Oroszországban
Macskaőrség: Bemutatom a kicsinyeimet 
Napi videó: A legbüdösebb lakat 
Napi fotó: Kanyarban

recept tartósítás szósz mártás mártogatós paradicsom paprika