Meglepődtem, mert azt hittem, mindenki így csinálja. De nagyon sokan nem ismerik ezt az egyszerű trükköt.

Van a húsvéti ünnepeknek egy kellemes mellékterméke, amit nem becsülünk meg eléggé.

Mindenki tudja, hogy egy jó bableves, lencsefőzelék, vagy az ehhez hasonló fogások akkor a legjobbak, ha füstölt hús is van bennük. De nem kell feltétlenül a füstölt hús ahhoz, hogy ezt az ízt elérjük. A húsvéti dorbézolás után sok helyen a sonka főzőlevéből készítik el ezeket a fogásokat, és húsmentesen érhetjük el ugyanezt az eredményt.

De általában sokkal több főzőlé van, mint amennyit fel tudunk használni, a húsleveshez hasonlóan viszont gyorsan megromlik a lé.A többi megy a lefolyóba, ami nagy pazarlás.

De van egy megoldás, amivel megmenthetjük, és akár hónapokkal később is használhatjuk: ezt hívom húsvéti aranytéglának.

A sonkafőző-lé fagyasztva egyszerűen tárolható. Még tárolóedényekre sincs szükség. Öntsük a kihűlt levet olyan edénybe,  amelyet formája révén könnyű tárolni, a legpraktikusabb a négyszögletes. Én szívesen használom erre a célra például a különböző fedeles tároló edémyeket, az őzgerincformát, vagy a tégla alakú sütőformát. A nevét is utóbbiról kapta.

Annyi főzőlevet öntök a formába, amennyit egy főzésnél fel akarok használni. Lefedem az edényt és berakom a fagyasztóba. Másnap a keményre fagyott téglát kiveszem az edényből, és átrakom egy nejlonzacskóba, amit gondosan lezárok. Így sokkal kevesebb helyet foglal, és nem fogyunk ki a dobozokból se. A zacskóra ne felejtsük el alkoholos filccel ráírni, hogy mi van benne, és mikor lett elrakva.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizennégyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   Szibériai csoda: Léna pillérei

Napi videó:   A hogy a sofőr látta a cunamit

Napi fotó:  Végre megvan a kocsim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...