Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szilvalekváros tepertős

Amikor először hallottam róla furcsa ötletnek tűnt, de amikor megkóstoltam minden ellenérzésem elszállt. Nagyon jól működik együtt a tepertő és a szilvalekvár. Nem is különbözik olyan sokban például a klasszikus hájas süteménytől, ahol a szilvalekvár mellett a sertésháj a legfontosabb szereplő.

recept tészta sütemény szilvalekvár tepertő

Szilvalekváros tepertős

Tovább


Vörösboros szilvakrémleves

íavasszal, amikor megjönnek az első meleg napok, eljön a nagytakarítás ideje. Nem csak a lakás kerül teritékre, hanem a kamra is. Átnézzük a polcokat, mi maradt meg a télről, felfedezzük az utolsó üveg megmaradt befőtteket. Csinálhatunk belőle egy remek gyümölcslevest, amelyet akár hidegen, akár melegen is jó elkanalazni. Ez a recept pikánsabb a megszokottnál: krémleves, kis vörösborral vadítva. Egyszerre édes és savanyú.

recept főétel melegétel hidegétel leves gyümölcs krém szilva vörösbor

Vörösboros szilvakrémleves

Tovább


Kifordított sütemény

Általában megszokhattuk, hogy egy süteményben benne van a gyümölcs. Vagy bele van szórva, vagy egy réteg töltelék rejtőzik a tésztában. Ez a recept egy kicsit kifordítja a süteményt, kívülre és alulra kerül a gyümölcs. Egyfajta Cobbler változatnak is tekinthető.recept sütemény

Kifordított sütemény

Tovább


Gyors szilváslepény

Ebben a pokoli melegben senkinek sincs kedve a konyhában túl sok időt tölteni. De ez nem lehet akadálya, hogy a család követelje az édességet. Ráadásul indul a szilvaszezon is. Ilyenkor van szükség az ilyen gyors receptekre. Ez a lepény pár perc alatt elkészíthető, és alig fél óra múlva már kirakhatjuk az asztalra, hogy szájat, nyelvet, és ujjat megégetve pillanatok alatt eltűnjön.

 

Gyors szilváslepény

 

Hozzávalók:

 5 tojás

25 dkg liszt

25 dkg cukor

25 dkg vaj

1 sütőpor

1 vaníliás cukor

0,5 dl rum

fahéj

50-60 dkg szilva

Elkészítés:

A tojásfehérjét habbá verjük. A tojás sárgáját a cukorral és vajjal habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, a rumot, és a felvert tojásfehérjét. A keveréket kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük a tésztát, a fahéjas lisztbemártott fél szilvákat a tetejére rakom.Nem kell belenyomni, a sütés közben szép lassan lesüllyed. A szilvákat megszórom kevés cukorral.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35 percig (tűpróba) sütjük.

 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnyolcezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Kék-tó barlang

Macskaőrség:  Macskamentő tűzoltók

Napi videó:   Star Wars a rízsföldön

Napi fotó:  Különleges ágy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Dara(császár)morzsa aszalt szilvás almamártással

A császármorzsa és a daramorzsa elnevezés már teljesen összekutyulódott nálunk, napjainkra már tévesen mindkettőt császármorzsának nevezik. A lényegi különbség, hogy a császármorzsa búzalisztből, a daramorzsa búzadarából készül. (akit a téma mélyebben érdekel, a táfelspicc itt jobban elmerült a témában.)

A lényeg, hogy német eredete ellenére az egyik legfinomabb honosodott édességünk. Csak sajnos egyre kevesebben szánják rá magukat az elkészítésére, mert ott kell állni végig a tűzhely mellett. De a kavargatás és morzsálás közben tökéletesen lehet tévézni vagy akár facebookozni is. Én ezt a változatot készítem, és hogy ne csak az unásig kóstolt lekváros verzió legyen, én aszalt szilvás almamártással kínálom.

Dara(császár)morzsa aszalt szilvás almamártással

Hozzávalók:

Császármorzsa:
30 dkg búzadara
5 dl tej
4 tojás
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 citrom héja
csipet só

Aszalt szilvás almamártás:
20-30 dkg aszalt szilva
1 kg alma
fél citrom leve és egyben a héja
vaníliás cukor, cukor ízlés szerint
egy rúd fahéj
4 evőkanál vaníliás pudingpor

Elkészítés:
A búzadarát a tejbe áztatom a csipet sóval és a citrom héjával. Kb. 1 óra, amíg a dara beszívja a tejet (lehet több idő is). A tojás fehérjét habbá verem, félrerakom.

A tojás sárgáját, 8-10 dkg margarinnal, a porcukorral, és al vaníliás cukorral kikeverem habosra.  Hozzákeverem a beáztatott darát, majd óvatosan a habot.

A nagy teflonserpenyőben a maradék vajat felforrósítom, és ráöntöm a masszát. Szinte folyamatos keverés mellett megpirítom.  A folyós massza morzsákra esik, szárazzá válik, a végére pirul is.

Az almát megpucoljuk és kockára vágjuk, meglocsoljuk a citromlével. Kevés vízzel feltesszük főni, beletesszük az egész fahéjat és a kicsavart fél citrom héját, a vaníliáscukrot, és kevés cukrot is. Amikor megfőtt, kivesszük a darabos fűszereket és botmixerrel pürésítjük a főtt almát. Kevés vízzel és cukorral csomómentesre keverjük a pudingot és a fövő pürébe keverjük. Hozzáadjuk a darabolt aszatlt szilvát is. Újraforrás után levesszük a tűzről. Cukorral úgy ízesítjük, hogy kissé pikáns, savanykás íze megmaradjon.

Tálaláskor a tányérra rakott császármorzsa tetejére merjük a mártást.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   12 káprázatos gomba

Napi videó:   Az első csók

Napi fotó:  Csók

Macskaőrség:   Napi macskák 4.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább

«
12

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.