Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Másnapos saláta

Az emberi gyomor időnként - valljuk be, főleg esti komolyabb italozás után - kívánja a savanyút. Ez egy ilyen alkalomra való saláta. A savassága nyugtatja a gyomrot, mégsem irritálóan savanyú, és éhség elűzésére is kiváló. De egy sült mellé is remek köret. Kiadós és gyorsan elkészíthető.recept köret saláta hidegkonyha savanyúság csalamádé almaparika kukorica hagyma

Másnapos saláta

Tovább


Kétszer csípős babsaláta

Nem, nem azért csíp kétszer, de még az is lehetséges.

Ez egy különleges babsaláta nem azért készült, hogy önálló salátaként fogyasszuk, bár ezt is megtehetjük. Ezt inkább savanyúságként ajánlom különféle sültek mellé, egy grillezés mellé egyszerűen tökéletes. Azért kétszer csípős, mert almapaprika és pepperoni paprika is van benne. Készülhet nyers hagymával, de ecetes gyöngyhagymával is. Ha utóbbi mellett döntünk a bab kivételével minden hozzávaló megvásárolható hozzá egy piaci savanyúságosnál, és ezért gyorsan összeállíthatjuk.

recept köret savanyúság saláta csípős bab paprika

Kétszer csípős babsaláta

Tovább


Savanyított retek

A hónapos retek az egyik legjobb dolog a tavaszban. Együk csak vajas kenyérrel, kerüljön szendvicsünkbe, aprítsuk salátába, vagy csak kapjunk fel egy darabot és harapjunk egy harsogót. Egyformán tökéletes megoldás. Az a recept a retek egy új oldalát mutatja meg. Savanyítva remek kiegészítő sült húsok mellé, de gyakorlatilag bármire ugyanúgy használhatod, mint nyersen. Néhány óra pihentetés után már fogyasztható is. A retek héja hamarosan elveszti a színét és a retek enyhén rózsaszín lesz.  5-6 nap alatt megpuhul. Hűtőben hosszabb ideig eláll, de általában erre nincs sok esélye. Gyorsabban fogy, mint ahogy készíteni lehet.

recept hidegétel savanyúság saláta retek savanyított

Savanyított retek
Hozzávalók:
0,5 kg hónapos retek
2 dl almaecet
3 dl víz
4 evőkanál méz
3 teáskanál só
1 teáskanál mustármag
2 db fokhagyma
15 szem feketebors
1 teáskanál koriandermag

Elkészítés:
A retket gondosan megmossuk, megtisztítjuk, és uborka-gyalun legyaluljuk. tömjük bele az üvegbe, szórjuk rá a fűszereket. 

A vízbe tegyük bele az ecetet, a mézet és a sót. Forraljuk fel, és töltsük fel az üveget. Zárjuk le. Miután lehűlt, már fogyasztható is, de dunsztba téve hosszú időre tartósíthatjuk.

recept hidegétel savanyúság saláta retek savanyított

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint nyolcvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 

Tovább


Hagymás zöldparadicsom

Az őszben az a legfájdalmasabb pillanat, amikor az ember végigmegy a kerten, és nézi a sokféle zöld termést, ami már úgysem fog beérni. Paradicsomból minden évben bőven marad. A zöld paradicsomokból sok mindent lehet csinálni: lekvárt, csatnit, savanyúságot. Most a paradicsom nem a csalamádéba ment, hanem egy új receptet próbáltam ki. Ez kicsit közelebb áll a salátához, mint savanyúsághoz.recept savanyúság zöld paradicsom hagyma

Hagymás zöldparadicsom

Hozzávalók:
2 kg zöld paradicsom
5db kis fej vöröshagyma
2db kis fej lilahagyma
3 dkg só/kg
4 gerezd fokhagyma
 bors
 babérlevél
nátrium-benzoát
1 liter vízhez:
3 cl 20%-os ecet
10-15 dkg kristálycukor

Elkészítése:
 A paradicsomot megmossuk, húsát felszeleteljük. Hozzákarikázzuk a megtisztított és megmosott hagymát. Tálba tesszük, rászórjuk a sót, és jól összeforgatjuk. Befedve 24 órán keresztül állni hagyjuk, közben többször megforgatjuk.

Másnap vízzel, ecettel, cukorral, fűszerekkel salátalevet készítünk, beletesszük a vékonyra szeletelt fokhagymát, felforraljuk, majd apránként beletesszük a hagymás paradicsomot. Éppen csak egy pillanatig forraljuk, ezután szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, és tiszta, kiforrázott üvegekbe tesszük. A paradicsom leszűrt, sós levét hozzáöntjük az ecetes léhez, újra felforraljuk, végül rátöltjük az üvegekre. Csak lazán kötjük le. Másnapig várunk, hogy beszívja a lé egy részét. Utánatöltünk egy keveset az ecetes léből (éppen fedje el a paradicsomot), tetejére kevés nátrium-benzoátot szorunk, légmentesen lezárjuk, és kamrában tároljuk.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Tokió autóshow
Macskaőrség:   Bengál macska szereti a vizet
Napi videó:  Táncoslábú irányító  
Napi fotó:
Három a kislány

recept savanyúság zöld paradicsom hagyma

Tovább


Így kell elrakni télire

Művészi savanyúság, vétek a kamrába rakni.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.