Érdekes karácsonyi meglepetést ígér egy fotósorozat. A szerzője szerint akár hat hónapig is el lehet tenni a dinnyét.
Hagymás zöldparadicsom
Az őszben az a legfájdalmasabb pillanat, amikor az ember végigmegy a kerten, és nézi a sokféle zöld termést, ami már úgysem fog beérni. Paradicsomból minden évben bőven marad. A zöld paradicsomokból sok mindent lehet csinálni: lekvárt, csatnit, savanyúságot. Most a paradicsom nem a csalamádéba ment, hanem egy új receptet próbáltam ki. Ez kicsit közelebb áll a salátához, mint savanyúsághoz.
Hagymás zöldparadicsom
Hozzávalók:
2 kg zöld paradicsom
5db kis fej vöröshagyma
2db kis fej lilahagyma
3 dkg só/kg
4 gerezd fokhagyma
bors
babérlevél
nátrium-benzoát
1 liter vízhez:
3 cl 20%-os ecet
10-15 dkg kristálycukor
Elkészítése:
A paradicsomot megmossuk, húsát felszeleteljük. Hozzákarikázzuk a megtisztított és megmosott hagymát. Tálba tesszük, rászórjuk a sót, és jól összeforgatjuk. Befedve 24 órán keresztül állni hagyjuk, közben többször megforgatjuk.
Másnap vízzel, ecettel, cukorral, fűszerekkel salátalevet készítünk, beletesszük a vékonyra szeletelt fokhagymát, felforraljuk, majd apránként beletesszük a hagymás paradicsomot. Éppen csak egy pillanatig forraljuk, ezután szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, és tiszta, kiforrázott üvegekbe tesszük. A paradicsom leszűrt, sós levét hozzáöntjük az ecetes léhez, újra felforraljuk, végül rátöltjük az üvegekre. Csak lazán kötjük le. Másnapig várunk, hogy beszívja a lé egy részét. Utánatöltünk egy keveset az ecetes léből (éppen fedje el a paradicsomot), tetejére kevés nátrium-benzoátot szorunk, légmentesen lezárjuk, és kamrában tároljuk.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Tokió autóshow
Macskaőrség: Bengál macska szereti a vizet
Napi videó: Táncoslábú irányító
Napi fotó: Három a kislány
A világ legegyszerűbb csemegéje
Az összes ízesítő anyag már benne van a gyümölcsben.
Nagyon szeretem a párolt gyümölcsöket, annyi mindenre lehet használni őket. Párolt vagy sült húsok mellé kitűnő köret, egy piskóta mellé remek társítás, de tölthetünk vele palacsintát, rétegelhetjük pohárkrémekben, fagylalt kísérője lehet, de ha marad, azt úgyis csak magában kikanalazzuk.
Nemrégiben írtam a tél legjobb gyümölcséről, a téli körtéről. Nem csak nagyon édes, de az ízekben egyik leggazdagabb gyümölcs. Önmagában igazi ízkavalkád, annyi aromát lehet felfedezni benne. Épp ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy gyakorlatilag mindennemű fűszerezés nélkül percek alatt készíthessünk egy gyors finomságot.
Vajon párolt téli körte
Hozzávalók:
téli körte
vaj
barnacukor
Elkészítés:
A körtéket mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, és kockázzuk fel. A héját ki ne dobjuk, nagyon finom, akár hámozás közben is elrágcsálhatjuk.
Olvasszunk fel kevés vajat. Öntsük rá a körtét, és szórjuk meg barna cukorral. A cukorból kevés kell, a körte önmagában elég édes, a cukortól csupán egy kis aranyló árnyalatot várunk. Forraljuk fel, forgassuk át, hogy a cukor karamellizálódhasson. Mindössze 2-3 percig pároljuk, így a külseje megpuhul, valamennyi vizet veszít, de a belseje lédús és ropogós marad.
Egy tipp: miután elkészült, szórd meg barna cukorral. Nagyon jól mutat, és a cukor ropogása külön élvezet.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hatvanezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Eladó az USA legdrágább háza
Macskaőrség: Mókusfarkú macska
Napi videó: Brutális hegyomlások és földcsuszamlások
Napi fotó: Ablaktörlők
Grillsajtos fűszeres csirke
Szeretek azzal kísérletezni, hogy különböző alapösszetevők és fűszerek variálásával milyen új ízeket tudok létrehozni. Egy ilyen fogás általában egy hirtelen ötletből születik, hogy enni kellene valami finomat. Ilyenkor nem a szakácskönyvhöz, vagy egy kész recepthez nyúlok, hanem körbenézek a kamrában és a hűtőben, és engedek a hirtelen jött ötleteknek. Kísérletezés közben nagyon nem lehet mellényúlni, cserében sok finom vacsora született így. Ez a recept is így született. A végén bekerülő paradicsom és póréhagyma egy kis pikáns savanykás ízt csempészik az ételbe, de nem teszi lecsóssá.. A grillsajt sem sül meg, viszont jól megtartja formáját, nem kenődik el, így jól érvényesül az íze.
Grillsajtos fűszeres csirke