Zemplén vidéki recept, amelyhez nekem egy Eger környéki vendéglőben volt szerencsém. Igazi ízbomba, vadhúsból a legfinomabb, de ha nincs, marhából is kiváló. Szerencsére a szakács örömmel megosztotta a receptet.
Hutai finomfalatok
Zemplén vidéki recept, amelyhez nekem egy Eger környéki vendéglőben volt szerencsém. Igazi ízbomba, vadhúsból a legfinomabb, de ha nincs, marhából is kiváló. Szerencsére a szakács örömmel megosztotta a receptet.
Hutai finomfalatok
Nagy rajongója vagyok a kenyérlepényeknek, legyen az olasz pizza, török pide, vagy magyar töki pompos. Sok országban megtalálható, az elv mindenhol ugyanaz. A kenyér készítésénél megmaradt tésztát sütötték meg a kemencében. A feltét vagy sütés előtt, vagy sütés után került rá. Az idők múlásával a maradékból önálló étel született, amely a világ minden táján nagy népszerűségnek örvend.
Csabai kenyérlepény
A mákos helyett miért ne lehetne sós és sajtos?
Minden háztartásban időnként akad pár szikkadt kifli, ami megmaradt. Ilyenkor készül mákos guba. Pedig a kifliket fel lehet használni valami sós elkészítéséhez is. Itt egy finom ötlet:
Füstölt sajtos guba
Nagyon szeretem az ázsiai módon elkészített zöldségeket, amikor magas hőfokon kívülről megpirítjuk, belül mégis sercegős csaknem nyers marad. Erre tökéletesen alkalmasak a magyar zöldségek is, kedvenceim a különféle retkek. A piacon most folyamatosan kapható vajretek, még zöldhagyma is kapható, ez tökéletes páros egy sült zöldséghez.
Zöldhagymás, mozzarellás sült retek
Mi magyarok kifejezetten édesszájúak vagyunk, és sokan meglehetősen konzervatívak a konyhában. Ha valami édes, annak édesnek kell lennie, egy sós változattól megborzongunk. Ez elmúlt években lassan, de tért hódított a sós, hússal és zöldségekkel töltött palacsinta. De ha gofriról van szó, még mindig leragadunk a csokis - leváros-tejszínhabos - nutellás verziónál. Pedig a gofri tésztájából is elhagyható a cukor, és egy isteni köretté, szendvicsalappá válik. Például elkészíthetjük úgy is, mint másik kedvenc strandfogásunkat, a lángost is. Kevésbé olajos, és sokkal gyorsabban elkészíthető.
Tejfölös-sajtos gofri