Ősz, itt vannak a tökfélék, egyik kedvencem a cukkini. Remek alapja egy krémlevesnek, amelynek most egy pikánsabb fehérboros változatát mutatom meg, amelybe levesbetétként húsos tortellinit rakok.
Pikáns cukkini krémleves húsos tortellinivel
Ősz, itt vannak a tökfélék, egyik kedvencem a cukkini. Remek alapja egy krémlevesnek, amelynek most egy pikánsabb fehérboros változatát mutatom meg, amelybe levesbetétként húsos tortellinit rakok.
Pikáns cukkini krémleves húsos tortellinivel
Sokan elképzelni sem tudják, hogy egy egyszerű zöldségből is mennyire finom leves készíthető. A gyerekkorunktól belénk ivódott előítéletektől nehezen tudunk megszabadulni. Gyakori tapasztalat, hogy egy répás, brokkolis vagy éppen sütőtökös fogástól előre fintorognak az emberek. De ha nem áruljuk el, miből készül a leves, sőt, arra bíztatjuk őket, hogy találják ki, miből készült, bizony, szinte kivétel nélkül mindenkinek ízleni fog. Azután jön a meglepetés. Ez is egy ilyen leves.
Pikáns sárgarépa krémleves
Váratlanul kaptunk egy nagy adag fagyasztott, tisztított cukkinit. Mivel a fagyasztó éppen tele volt, ezért az azonnali felhasználás mellett döntöttünk. Ezt a levest rögtönöztük.
Sajtos cukkini krémleves
Hozzávalók:
60-70dkg cukkini
20cm póréhagyma (vagy egy csokor új hagyma)
2-3 gerezd fokhagyma
1 tejszínes tömlős sajt
2dl tejszín
húsleves (vagy húsleveskocka és víz)
bors
szerecsendió
Elkészítés:
Póréhagymát, vagy/és újhagymát karikára vágom, vajon megdinsztelem, majd 2-3 gerezd fokhagymát is rányomok. Ráteszem a kockára vágott cukkinit (fagyasztott is jó) kicsit párolom, majd felöntöm annyi húslevessel, amennyi ellepi. Felforrás után borssal és szerecsendióval ízesítem, és puhára főzöm. Akkor Belerakom a tejszínes tömlős sajtot. Botmixerrel összeturmixolom. Levesbetétnek sajtos kisgombócot főzök bele. A végén felforralom 2 dl tejszínnel. Apróra vágott póréhagymával és kenyér-chipsszel tálalom.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Túlélni a vulkánkitörést
Szem-Szájnak gasztroblog: Sajtos cukkini krémleves
Napi videó: Mit csinál a kutyád, amíg nem vagy otthon
Macskaőrség: Japán macska-kalap
Sokan gyermekkori beidegződések miatt idegenkednek a répától, pedig egyszerűségében az egyik legfontosabb és legjobb zöldség. Ha legyőzöd ezeket az előítéleteket, igazi gasztroélményben lesz részed. Meglepő, hogy mennyire finom étel készíthető belőle. Akik kóstolták, nem hitték el, hogy sima sárgarépa :-)
Póréhagymás répakrémleves
Hozzávalók:
1 póréhagyma felkarikázva,
50 dkg répa nagyobb kockára vágva,
3 evőkanál méz,
egy liter víz,
2db húsleves kocka,
olaj,
só,
1 kávéskanál őrölt szerecsendió,
1 kávéskanál őrölt babérlevél,
fél kávéskanál őrölt fehér bors .
Elkészítés:
Olajon megdinsztelem a póréhagymát, rádobom a répát, a mézzel megcsurgatom, néhány percet együtt párolom, közben megszórom a szerecsendióval, a babérral, borssal majd felöntöm a vízzel. Felforrás után belerakom a leveskockákat. Fedő alatt puhára főzöm a répát, majd merülő-mixerrel összeturmixolom, hogy krémes állagú legyen.
Tálaláshoz egy kis tejföl, kísérőnek pirított kenyérkocka, pirítós, esetleg készen kapható kenyérchips dukál. Chili pehellyel pikánsabbá tehetjük.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Napi videó: A három legszerencsésebb ember a Földön
Sütőtök-krémleves sokféle van, nekem ez a kedvencem, amikor a leves sült tökből, almával készül.
Egyszerűen fenséges, amikor egy hideg téli estén leülünk egy tál forrón gőzölgő sütőtök-krémleves elé. A leves sűrű és ízletes, a csili picit csíp, de ettől jönnek ki igazán az ízek. Miközben elöntik a szádat az aromák, a finoman ropogós pörkölt tökmagok ropognak a fogaid alatt.
Sütötök krémleves különlegesen
Hozzávalók:
1kg kanadai sütőtök
5 dkg vaj
1 közepes fej hagyma
1 közepes krumpli
1 közepes alma
3 dl tejszín
2-3 evőkanál méz
fél narancs leve
2db húsleves kocka
kakukkfű
bors
szerecsendió
só
Elkészítés:
A sütőtököt megsütjük, és kikaparjuk a belsejét. A vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, megszórjuk kakukkfűvel, és a mézzel karamellizáljuk. Felengedjük 1,2 l vízzel, beletesszük a leveskockát, a felkockázott krumplit, és a felkockázott almát.
Amikor megfőtt belerakjuk a sütőtököt, és az egészet botmixerrel pürésítjük. Fűszerezzük borssal, szerecsendióval, esetleg pici só is kell bele. Csavarjuk bele a fél narancs levét. Főzzük fel a tejszínnel.
Tálaláskor a tetejét meglocsolhatjuk egy kanálnyi tökmagolajjal, meghinthetjük pirított tökmagbéllel, és az ínyencek keverjenek bele egy kis csiliport.
Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Napi fotó: Fontos a tökéletes kényelem