Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dödölle

A legtöbben csak a gyerekdalból ismerik, pedig egy finom, egyszerű, és nagyon olcsó étel.

A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása. Pénzbe nem került, hiszen a hozzávalót megtermelték a kertben.

Magyarország egész területén ismeretes a dödölle, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el. A palócoknál és Mátra alján ganca néven ismert. Zalában sok helyen a dödölle mellett krumpligánicának is hívják, mert régebben kukoricából készítették. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cinke a neve. Baranya és Somogy megyében egyszerűen csak gánicának nevezik.

2005 óta Nagykanizsán minden év szeptemberében megrendezik a dödölle fesztivált. Az idei szeptember 6-7-én kerül megrendezésre.

2006-ban Guinnes rekordot állítottak fel, egyszerre 2331 adaggal készült.  Készítéshez 505 kg burgonyát, 160 kg lisztet, 100 kg hagymát és 60 kilogramm zsírt használtak fel.

Felsőmarácon idén augusztusban felállították a 24 órás dödölle fözés rekordját, amelynek hitelesítésére még várnak Londonból.

Nagykanizsán idén egyszerre két rekordkísérlettel készülnek, csapatban és egyéniben, 26 órán keresztül fogják majd a fakanalat a résztvevők.

A dödölle valóban egyszerű és finom étel, sokféle kísérővel ehető: sült szalonnával, aludt tejjel, joghurttal, tejföllel, pirított hagymával, kolbásszal. De köretnek is kiváló. Kisebb-nagyobb különbségek vannak a receptek között, én így készítem.

 

Dödölle

Hozzávalók:
1 kg krumpli,
liszt,
2 nagy fej hagyma,
zsír,
2 kk. pirospaprika,
só,

Elkészítés:
A megtisztított krumplit kockákra vágom, és sós vízben megfőzőm. Mikor megpuhult leöntöm a vizet, csak annyit hagyok rajta, amennyi épp ellepi. Ezután a vízben összetöröm a krumplit. Szükség szerint sózzuk meg.

Most jön a neheze. Visszarakom a tűzhelyre, és folyamatos gyors keverés közben lisztet kezdek el bele dolgozni. Minél több benne a liszt, annál nehezebb keverni, ezért inkább két ember készítse, valakinek tartania kell a lábost.

Visszateszem a tűzre, és nagyon gyors kevergetés mellett elkezdek lisztet beledolgozni a masszába. Addig kell adagolni a lisztet, amíg a tészta a keverés ellenére egy nagy, könnyen formázható gombócba áll össze. Ekkor elzárjuk alatta a lángot.

A megtisztított hagymát felkockázom, és zsíron üvegesre pirítom. Megszórom pirospaprikával, és jól elkeverem. Egy kanalat megmártok a paprikás hagymás zsírban és ezzel félkanálnyi darabokat szaggatok, amit egy tepsibe dobok. Minden szaggatás előtt megmártom a kanalat. Amikor elfogy a massza, a maradék zsírral meglocsolom. Előmelegített sütőben átpirítom.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkilencezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Sibám, a sivatagi Manhattan

Napi videó:   A hónap legszerencsésebb embere

Napi fotó:  Nem volt szabad parkoló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Porcsinos paradicsomsaláta

Egészséges, finom, és még jól is néz ki.

Porcsinos paradicsomsaláta

Tovább


Lángosra ágyazott bakonyi pulyka

A lángos nem csak strandkaja, hanem remek köret is.

Ha már a múlt héten a lángosról írtam, akkor megmutatom, hogy köretként is remekül használható. Szaftos, ragus fogások mellé tökéletes. Most éppen Bakonyi pulykával tálaltam.

Lángosra ágyazott bakonyi pulyka

Hozzávalók:
4 db lángos
60-70dkg pulykamell
1 fej hagyma
1db paradicsom
1db zöldpaprika
30dkg gomba
1,5 pohár tejföl
pirospaprika

kevés liszt
kevés zsiradék

Elkészítés:
A hússzeleteket megsózzuk, lisztben megforgatjuk, majd kevés zsiradékon mindkét oldalát hirtelen megsütjük. vegyük ki, és tegyük félre.

A zsiradékon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, szórjuk meg pirospaprikával, karikázzuk bele a paradicsomot, a paprikát, és a gombát. Fedővel letakarva pároljuk 10 percig. Majd rakjuk vissza a húst, és fedő alatt lassú tűzön pároljuk puhára. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet. Ha megpuhult, a tejfölben keverjünk el 1 kanál lisztet, keverjük az ételbe, és forraljuk össze.

A korábbi recept alapján készítsünk kisebb lángosokat. Itassuk le róla a zsiradékot, tegyük a tányérra, fektessük rá a hússzeleteket, és fedjük le a raguval.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkilencezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Segovia római vízvezeték és aquadukt

Napi videó:   Tűzoltók és a medence

Napi fotó:  Mikor hozzák a mézemet?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Gasztrotúra a világ körül: reggeli

Tovább


Mágneses konyharuha

A konyharuhákkal a legnagyobb probléma, hogy az ember mindig elhagyja azokat. Hol itt, hol ott dobja le, mert macerás visszaakasztani a helyére. Itt a mágneses változat, a gyártó eleve belevarrta a mágnest a konyharuha sarkába. Így nyugodtan csak fel kell dobni, a hűtő, vagy a tűzhely oldalára.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkilencezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Elhagyott vízalatti sztriptizbár

Napi videó:   Bukfenc csúszda

Napi fotó:  Adj egy ötöst!

(via amazon)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.