A krumplipüré az egyik legegyszerűbb és legfinomabb köret, Lehet teljesen krémesen, vagy éppen rusztikusan, amikor a pürében apró krumpli darabok vannak. Múltkor támadt egy ötletem, és játszottam egy kicsit. Miért ne lehetne fokozni az élményt?
A krumplipüré az egyik legegyszerűbb és legfinomabb köret, Lehet teljesen krémesen, vagy éppen rusztikusan, amikor a pürében apró krumpli darabok vannak. Múltkor támadt egy ötletem, és játszottam egy kicsit. Miért ne lehetne fokozni az élményt?
Ez az egyik kedvenc köretünk, amit olyankor készítünk, amikor fűszeres olajban pácolt húst sütünk. Eredetileg a szándékunk az volt, hogy ne vesszen kárba megmaradt fűszeres olaj, de kiderült, hogy egy igen finom köret sült ki belőle. Olcsó, gyors, és a maradékokat lehet felhasználni hozzá.
A szilvás gombóc után megkívántam a krumpligombócot is. Apró, csillogó felületű golyók, amely olyan jól mutatnak egy sűrű szaftban, vagy mártásban. Legyen az vadas mártás, szalontüdő, vagy egy jó raguleves, egy krumpligombóc minden ételt feldob. Gondoltam, miért ne kísérletezzem egy kicsit. Variáljuk meg. Dobjuk fel egy kis fűszerezéssel. És jöhet hozzá egy kis sajtszósz.
Kakukkfüves-rozmaringos krumpligombóc
Hozzávalók:
50 dkg főtt, tört krumpli
25dkg liszt
1 tojás
1mk. só
½ mk. kakukkfű
½ mk. rozmaring
A hozzávalókat alaposan összegyúrom. Addig adagolom hozzá a lisztet, amíg a tészta nem tapad a kézhez. Lobogó vízben kifőzőm.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Mai blog: Gyönyörű és ingyenes karácsonyi ajándék
Az egyik legfinomabb zöldségköret sült húsok mellé. Bármennyit csináltam is, ebből sosem volt maradék. Nem csak köretnek jó, önmagában, édességként fogyasztva is csemege.
Ha simán répából csináljuk, úgy a legolcsóbb. Tálaláskor különösen jól mutat, ha bébirépa konzervből készítjük. Ebben az esetben párolni sem kell, viszont jóval drágább. És szintén nagyon jól mutat, hogy már kapható mirelit répagolyó is. Ez sem olcsó, de látványos megoldás.
Mézes-csilis-répa
Hozzávalók:
3 nagy répa
1 marék dió
5dkg vaj
2 ek. méz
csilipor
Elkészítés:
A vajat egy serpenyőben megolvasszuk.
Beledobjuk a vékonyra karikázott répát.
Rászórjuk a diót, és addig pároljuk, amíg a répa meg nem puhul.
Akkor megszórjuk a csili porral, é rátesszük a mézet. Óvatosan kevergetjük, hogy a méz mindenhova eljussoson, és kicsit rákaramellizáljuk. Azonnal tálaljuk.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Mai blog: Nehéz az istenekkel, avagy problémás a világvége
Napi videó: Újabb elmebeteg brazil liftes kandi kamera
Gompapörköltet főztünk a párommal, de most nem akartam simán tésztával vagy nokedlivel enni. Az jutott az eszembe, hogy töltsük bele a pörköltet egy vastag és puha lepénybe. A kísérlet meglehetősen jól sikerült. Jöjjön a lepény receptje:
Hablepény
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
5 dkg vaj
3 dl tej
1 tojás
1 kk. sütőpor
csipetnyi só
Elkészítés:
A lisztet elkeverem a sütőporral, és a csipetnyi sóval. Felolvasztom a vajat, és a langyos tejjel együtt a keverékbe öntöm, majd beleütöm a tojást is. Vigyázz, a forró vaj ne érintkezzen közvetlenül a tojással, mert megsütheti. Csomómentesre keverem a tésztát, és tíz percet pihentetem.
Felhevítem a serpenyőt és palacsintához hasonlóan megsütöm. Mivel sűrűbb a tészta , a palacsintánál vastagabban terül el a tészta. A sütőpor hatására még vastagabb lesz.
Ha szép világosbarnára sült, egy tányérra teszem, a felére pakolom a tölteléket, és ráhajtom a másik felét. Megszórom reszelt sajttal.
Nagyot tud dobni az ízén és a tálaláson, ha pár percre betoljuk a sütőbe, és ráolvasztjuk a sajtot.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?