Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dara(császár)morzsa aszalt szilvás almamártással

A császármorzsa és a daramorzsa elnevezés már teljesen összekutyulódott nálunk, napjainkra már tévesen mindkettőt császármorzsának nevezik. A lényegi különbség, hogy a császármorzsa búzalisztből, a daramorzsa búzadarából készül. (akit a téma mélyebben érdekel, a táfelspicc itt jobban elmerült a témában.)

A lényeg, hogy német eredete ellenére az egyik legfinomabb honosodott édességünk. Csak sajnos egyre kevesebben szánják rá magukat az elkészítésére, mert ott kell állni végig a tűzhely mellett. De a kavargatás és morzsálás közben tökéletesen lehet tévézni vagy akár facebookozni is. Én ezt a változatot készítem, és hogy ne csak az unásig kóstolt lekváros verzió legyen, én aszalt szilvás almamártással kínálom.

Dara(császár)morzsa aszalt szilvás almamártással

Hozzávalók:

Császármorzsa:
30 dkg búzadara
5 dl tej
4 tojás
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 citrom héja
csipet só

Aszalt szilvás almamártás:
20-30 dkg aszalt szilva
1 kg alma
fél citrom leve és egyben a héja
vaníliás cukor, cukor ízlés szerint
egy rúd fahéj
4 evőkanál vaníliás pudingpor

Elkészítés:
A búzadarát a tejbe áztatom a csipet sóval és a citrom héjával. Kb. 1 óra, amíg a dara beszívja a tejet (lehet több idő is). A tojás fehérjét habbá verem, félrerakom.

A tojás sárgáját, 8-10 dkg margarinnal, a porcukorral, és al vaníliás cukorral kikeverem habosra.  Hozzákeverem a beáztatott darát, majd óvatosan a habot.

A nagy teflonserpenyőben a maradék vajat felforrósítom, és ráöntöm a masszát. Szinte folyamatos keverés mellett megpirítom.  A folyós massza morzsákra esik, szárazzá válik, a végére pirul is.

Az almát megpucoljuk és kockára vágjuk, meglocsoljuk a citromlével. Kevés vízzel feltesszük főni, beletesszük az egész fahéjat és a kicsavart fél citrom héját, a vaníliáscukrot, és kevés cukrot is. Amikor megfőtt, kivesszük a darabos fűszereket és botmixerrel pürésítjük a főtt almát. Kevés vízzel és cukorral csomómentesre keverjük a pudingot és a fövő pürébe keverjük. Hozzáadjuk a darabolt aszatlt szilvát is. Újraforrás után levesszük a tűzről. Cukorral úgy ízesítjük, hogy kissé pikáns, savanykás íze megmaradjon.

Tálaláskor a tányérra rakott császármorzsa tetejére merjük a mártást.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   12 káprázatos gomba

Napi videó:   Az első csók

Napi fotó:  Csók

Macskaőrség:   Napi macskák 4.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Kannás bor okostelefon módra

Nem olyan gyors mint Jézus, de három nap alatt bor csinál a vízből.

Tovább


Így grillezik Darth Vader

Egy birodalmi nagyúrnak is kell a kikapcsolódás. De ő nem valami közönséges villával vagy csipesszel piszkálja a húst, hanem egy lézerkard formájúval. Star Wars engedélyes fénykard replika

. A piros műanyagtok lehúzása után tűnik elő a csipesz. Az élmény kedvéért természetesen lézerkard hangeffektusokat is hallat. Ára 20 font.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   A Central Park az 1900-as években

Napi videó:   A bizalom egyensúlya

Napi fotó:  Evolúció a házasságig

Macskaőrség:   Bukfenc

(via itt)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Télvégi vitamin-bomba

Gyümölcsök közé rejtve bármi iható. Vitaminbomba, amely fogyókúránál egy étkezést is kiválthat.

Az ma már közhely, hogy tél végére rendesen lemerülnek a szervezet tartalékai. Naponta kellene zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, hogy pótoljuk az antioxidánsokat, ásványi anyagokat, vitaminokat. De egyrészt körülményes ennyi mindent megenni, másrészt sokan nem szeretik az egyébként hasznos zöldségeket, különösen nyersen.

A következő módszert természetgyógyászom javasolta: Ne együk, hanem igyuk! Turmixszoljuk le a hozzávalókat, és egész nap folyamán szép lassan fogyasszuk el. A trükk az egészben az , hogy a gyümölcsök tökéletesen elfedik a zöldségek ízét, egyszerűen elveszik a gyümölcsök zamata alatt. Úgy veszünk magunkhoz egy nagy adag egészséges, nyers zöldséget, hogy úgy érezzük, csak egy gyümölcsturmixot iszunk. Bevallom, amíg magam is meg nem kóstoltam, én sem hittem el. Én utálom a spenótot, de itt észre sem veszem. A színe ne tévesszen meg senkit, a gyerekek is boldogan isszák.

 Az összetevőkön lehet változtatni, tetszőleges gyümölcs kerülhet bele, de a zöldségek maradjanak. A lényeg az, hogy minél, több zöld, piros és kék összetevőből álljon. 

Télvégi vitamin-bomba

Hozzávalók:
2 banán
2 alma
1 kivi
fél marék aszalt gyümölcs: mazsola, áfonya, szilva, barack, stb.
10 dkg fagyasztott erdei gyümölcskeverék.
10 dkg spenót
10 dkg sóska
5 dkg brokkoli
1 cékla
8 dl víz

 

Elkészítés:
A banánt a kiwit, és a céklát megpucoljuk. Az egészet kisebb darabokra vágjuk, és leturmixoljuk. Ebből a mennyiségből bő két liter készül. Ha túl sűrűnek ítéljük, ízlés szerint tovább hígítható vízzel.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Harcban a szépségért

Napi videó:   Plakát-csaj haját borzolja a szél

Napi fotó:  Bestia a bokorban

Macskaőrség:   Vicces macskák 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Pasta Frittata

A szegények konyhájának egyik legnépszerűbb darabja. De vétek egyszerűen leomlettezni.

Olaszországban szegények konyhájának nevezik az egyszerű olcsó, de ízletes ételeket. Ennek egyik legkedveltebb darabja a percek alatt elkészíthető pasta frittata. Hiba lenne egyszerűen tásztás omlettnek fordítani, mert valójában itt nem omlettről van szó. Míg az omlett javarészt tojásból áll, a pasta frittata esetében inkább ragasztóanyagként funkciónál.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.