Az egyik legnagyobb kedvencem, több mint harminc évvel ezelőtt ettem először egy remek étteremben. Ez az étel egy különleges kombináció, A Cordon Bleu izgalmas változata.
Csirkemell zengővárkonyi módra
Az egyik legnagyobb kedvencem, több mint harminc évvel ezelőtt ettem először egy remek étteremben. Ez az étel egy különleges kombináció, A Cordon Bleu izgalmas változata.
Csirkemell zengővárkonyi módra
Egész csirkét sütni sokféleképpen lehet: grillezve nyárson vagy rácson, állványra állítva, só-ágyon, sütőzacskóban, és még vagy tucatnyi módon. Ez is egy hasonló módszer, bár némileg változtattam rajta, mert az eredetivel kapcsolatban fenntartásaim voltak.
Borzavár egy pici település a Bakony mélyén. A Zircről Porvára vezető úton bukkanunk rá. A község a Bakony szívében, Zirctől 4 km-re, a Pálihálási patak erdőtől övezett medencéjének lejtőjén fekszik. Nevét az egykor itt termesztett sok bodzáról, helyi nevén borza nyerte. A tiszta levegő, a közeli Kőris-hegy. Ez a fogás is magán hordja a Bakony néhány jellegzetességét.
Borzavári csirke
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell,
50 dkg főtt, füstölt sonka,
50 dkg répa,
50 dkg gomba,
egy nagy fej hagyma,
só,
bors,
oregánó,
2 dl tejfel,
liszt,
10 dkg füstölt szalonna,
Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockára vágom, és zsírjára sütöm. A zsiradékba rakom az apróra vágott hagymát. Kis dinsztelés után a karikára vágott répát is. Belerakom a csíkokra vágott csirkemellet, sózom, borsozom, megszórom oregánóval, majd belerakom a kockára vágott sonkát, és a felszeletelt gombát. Fedő alatt párolom. Elkeverek egy púpos teáskanál lisztet a tejfölben, kis vízzel folyósabbra keverem, és a ragura öntöm. Összerottyantom, és nokedlivel tálalom.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Sziget kastéllyal és ágyúval eladó
Szem-Szájnak gasztroblog: Borzavári csirke
Macskaőrség: A macskák vírus-videót néznek
Egy nem túl bonyolult, de igen finom olasz fogás.
Húszévesen megvettem életem első saját szakácskönyvét, egy olasz receptgyűjteményt. Némi nosztalgiával tekintek erre a rizottóra, mert ez volt az első fogás, amit ebből a könyvből elkészítettem, és ez volt az első olyan recept, amelyre nem édesanyám tanított meg, hanem a magam indíttatásából, pontosabban a recept olvasásának élményeként álltam neki a főzésnek.
Risotto Supremo
Hozzávalók:
30dkg rizs
1 csirkemell
15dkg gomba
1 fej hagyma
1dl fehér bor
1l húsleves
10 dkg sajt
zsiradék
só
bors
petrezselyem
Elkészítés:
A csirkemellet kicsontozom, megtisztítom és kockákra vágom. Sózom, és kevés vajon megpirítom.
A gombát felvágom kis zsiradékon, sózom, borsozom. fedő alatt megpárolom, a végén hozzáadom a finomra vágott petrezselymet.
A hagymát kevés zsiradékon megdinsztelem, rádobom a megtisztított rizst, két percig pirítom, majd felöntöm a borral. Két percig párolom, majd hozzákeverem a húst és a gombát.
Felöntöm a húslevest, és addig párolom, amíg a rizs meg nem puhul.
Tűzálló tálba terítem, és meghintem reszelt sajttal. Forró sütőben ráolvasztom a sajtot.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: 11 elfelejtett mesterség
Ez is egy olyan fogás, amiről nem is tudom, hogyan jutott az eszembe. Hogy stílusos legyek, "ötletmorzsák" kavarognak a fejemben alapanyagok, fűszerek, és ízek kombinálódnak. A legtöbbjét elvetem, ne néhány megmarad. Az ötletek néha összekapcsolódnak aztán szétválnak. De ez az ötlet valahogy így összeállt, és működőképesnek látszott. Megcsináltam és jó lett.
Pikáns csirkefalatkák krumpli ágyon
Hozzávalók:
kifli (saláta) burgonya
csirkemell
szeletelt bacon
paprikakrém
zsíradék
burgonya-fűszerkeverék.
Elkészítés:
A burgonyát megpucoltam, és karikákra vágtam. Egy cseréptálat kikentem zsiradékkal, beleterítettem a krumplit, és megszórtam a fűszerkeverékkel. A csirkemellet megtisztítottam, kockákra vágtam. Egy tálba tettem és belekevertem annyi nyers paprikakrémet (ízlés szerint csipős és/vagy csemege), amitől szép piros színt kapott (a krém sós volt, ezért a húst nem kellett megsózni). A húskockát beletekertem egy fél szelet baconba, és ráfektettem a burgonyára. Egymás mellé helyeztem a falatokat, amíg el nem fogyott.
Lefedtem alufóliával, és 200 fokos sütőben 45 percig pároltam, majd a fóliát levéve pirosra sütöttem. Dinsztelt káposztát tálaltam mellé.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Nem itt történik, de most!
Szem-Szájnak gasztroblog: Pikáns csirkefalatkák krumpliágyon
Napi videó: Előre szaltó bringával.
Napi fotó: Schwarzenegger a Conan forgatásán
Macskaőrség: Macskamama és az örökbefogadott sünik