Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miből van a rágógumi?

Csak hiszed, hogy gumiból. Van abban minden más. Eredetileg az alapanyaga természetes latexanyagnak számító chicle, amely a Manilkara chicle vagy a Manilkara zapota nevű, az amerikai esőerdőkben is megtermő fafajták kérgéből kinyert tejszerű nedv.

Tovább


Hogy lehet valaki ekkora idióta?

A takikomi gohan talán leginkább a rizottóra emlékeztető japán egytálétel. Lényege, hogy a hozzávalókat együtt főzik meg a rizzsel, hogy az ízek összeérjenek. Ahhoz mennyire kell idiótának lenni, hogy valaki egy McDonalds menüből főzzön takikomi gohant?

Tovább


Miért rossz szinte mindenhol?

A világ egyik legegyszerűbb, mégis egyik legfinomabb étele. Számomra a rántott húsok királya. Ha jól van elkészítve. A  Cordon bleu. Mégis a legtöbb helyen jellegtelen, szinte ízetlen, tucat fogássá silányult. Az oka egyszerű: a gagyiság.

Azért már épp elegen sírtak, hogy sok helyen egyszerűen képtelenek leírni a nevét, a gordontól a blue-ig szinte minden előfordul. De ez nem befolyásolja az ízét. De ez a nyelvi igénytelenség jellemző lehet a a konyhai igénytelenségre is. A receptje annyira egyszerű, és annyira sok helyen olvasható, hogy le sem írom.

Hogy milyen húsból készül, az számomra mindegy, egyformán jó csirkéből, pulykából, sertésből, vagy borjúból. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki milyen húsból szereti a legjobban. A Cordon Bleu lelke belül van.

A Cordon Bleu elleni legnagyobb merénylet, ha gépsonkát raknak bele. Eleve a gépsonkának nincs erős aromája, arról már ne is beszéljünk, hol vannak a 20-30 évvel ezelőtti valóban finom és ízletes gépsonkák. A mai nyesedékből, és jelentős részt szójából álló gépsonkáknak már gyakran egyszerűen semmilyen ízük nincs.  Így maximum esztétikailag járul hozzá a Cordon Bleu elkészítéséhéz, az ízében semmikép.

A CordonBleu titka, hogy valódi füstölt húsból készüljön. Főtt, füstölt húsból. Legyen az parasztsonka, füstölt comb, frikandó. A tarja is jó választás, bár nem az igazi. Végszükség esetén a csülök is elfogadható, de annak nyálkás , ragacsos jellege megváltoztatja az összhatást. A fontos, hogy igazi, minőségi füstölt húsból készüljön, ne a napjainkban a boltokban kapható olcsó, „füstölt” húsokból. Aminek főzés után is megmarad a füstölt íze és illata. Ez a Cordon Bleu legfontosabb feltétele. Épp ezért alkalmas a húsvét arra, hogy igazi Cordon Bleu készüljön.

A másik titka a sajt. Két dolog automatikusan tönkreteszi a Cordon Bleu-t. Az egyik, ha lapkasajtból készül, ez a gépsonka sajt megfelelője, Semmi karakán íz, gyakorlatilag lappá préselt kockasajt. A másik, hogy a különböző olcsó sajtutánzó készítményt raknak bele, ami jelentős részben növényi olajat tartalmaz, mert úgy a legolcsóbb. 

A Cordon Bleu-be kerülő sajt ne legyen íztelen, ne legyen túl aromás, de könnyen olvadó legyen.  Sajnos manapság olcsón, tisztességesen érlelt sajt nem kapható. Ahogy elkészül gyakorlatilag azonnal csomagolják, és szinte még hófehéren kerül az emberek elé. Semmi érlelés, semmi aroma.

Én legjobban közepesen érett trappistával szeretem. Nem azzal az akciós (vagy nem akciós) fehér trappistával, amely mindennap a boltokba kerül. Hanem a legalább két hetet érlelt, sárgás színű, de még nem kiszáradó  trappistát. Könnyen olvad, érezhetően finom, de nem tolakodó aromája van. ÉS sülés közben az olvadó sajt átveszi a sonka ízét. Így lesz tökéletes.

Léteznek még olyan változatok, amelyekbe húsos szalonna, vagy éppen nyers füstölt hús kerül. Vagx éppen füstölt sajt kerül bele. Ezek nem rosszak, sőt finomak, de az Cordon Bleu. Ez külön étel. Ne keverjük.

És végül a legfontosabb. A Cordon Bleu-t nem lehet megvárakoztatni, azonnal kell tálalni. Amikor elénk Kerül a tányéron, és félbevágjuk, csorduljon ki a sajt.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   A világ legdrágább lakása

Napi videó:   Nem kicsit ütődött katonák

Napi fotó:  Egyensúly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Moss fogat a nyelveddel

Elég őrült találmány, akár még be is jöhet.

Az ember sokszor körbejártaja a nyelvét a fogain, hogy ellenőrizze mennyi tiszták, van-e rajta valami lepedék, esetleg valami beakadt foszlány. A feltaláló szerint ezt a rutinmozdulatot lehetne felhasználni a mindennapi fogápolásra. Az ötlet első hallásra bizarrnak tűnik, de ki tudja.

Tovább


Ha lefogysz, gyógyulnak az erek

A legújabb vizsgálatok szerint a fogyás hatására a szervezet képes a regenerálódásra. Minél több zsírt ad le egy túlsúlyos ember, annál rugalmasabbá válnak erei. Az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán ismertették a kutatás eredményeit.

Az már régi megfigyelés, hogy a túlsúly a szív-és érbetegségek fontos kockázati tényezője, de ennek magyarázatával kapcsolatban a legkülönbözőbb föltételezések láttak napvilágot. Kerry J. Stewart professzor és munkatársai azt vizsgálták, hogy a pocakon tornyosuló zsírszövet és az ütőeres rendszer között milyen közvetett kapcsolat létezik. Ha már ennek kapcsán koplaltatják a kövér vizsgálati alanyokat, akkor azt is igyekeztek tisztázni, hogy ilyen szempontból van-e különbség a szénhidrátban szegény, vagy a kevés zsírt tartalmazó étrend hatása között.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.