Majdnem ugyanaz, mint egy jó rántotta, de mégis, mennyit számít a megjelenés.
Különleges töltött paprika reggelire
Majdnem ugyanaz, mint egy jó rántotta, de mégis, mennyit számít a megjelenés.
Különleges töltött paprika reggelire
Lehet, hogy nem ez az egészséges táplálkozás mintája, de hogy egy morzsa sem fog maradni belőle, az biztos.
A hozzávalók
A darált húsból készült húsmassza az egyik leghálásabb alapanyag a konyhában mégis a legtöbben nem léptek túl a fasírt/Stefánia vagdalt megszokott recepteken. Pedig éppen formázhatósága, gyúrhatósága miatt ad lehetőséget, hogy elengedjük a fantáziánkat. Gyúrhatunk belőle bármilyen formát, tölthetünk vele zöldségeket, de akár más húsokat is. Ez a recept nagyon egyszerű, alig kíván plusz munkát, mégis egy teljesen más karakterű fogás születik belőle.
Talpas-sipkás fasírt
Volt kitől örökölnöm, hogy nem érem be egy étel alapváltozatával, egy kicsit bele kell nyúlni a receptbe. A székelykáposzta igazi klasszikus étel, de az édesanyámtól tanult recept alapján nálam így készül. Nem annyira savanyú, de sokkal gazdagabb. A gyerekek is szívesebben eszik.
Székelykáposzta
Hozzávalók:
1kg savanyú káposzta,
kis zsír vagy olaj,
70 dkg sertéshús kockára vágva,
50 dkg füstölt hús szeletelve,
2 fej, hagyma,
4 gerezd fokhagyma,
1 paradicsom,
1 paprika,
babérlevél,
őrölt kömény,
só, bors,
pirospaprika, (pirosarany),
10 dkg árpagyöngy,
Tálaláshoz:
tejföl,
Erős Pista
Elkészítés:
Csinálunk egy pörkölt alapot, amikor a hús kifehéredik, akkor belerakjuk a kimosott, kinyomott, kissé összevágott savanyú káposztát, a babérlevelet, a füstölt húst, az árpagyöngyöt, és kevés vizet, ami ellepi. Készre főzzük, ha elfőné a vizet, pótoljuk, míg a hozzávalók meg nem puhulnak. Ennyi.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Mi esett a fejére?
Napi videó: Csaknem halálos zuhanás
Napi fotó: Még hogy nem lehet az utcán biztonságosan parkolni
A lényeg, hogy a lepényben rejtőző kenyérkockák íz- és aroma-mágnesként működjenek.
Mi magyarok egyelőre még nem tudunk kiszabadulni a rántotta/tükörtojás/lágy tojás háromszögből, pedig a tojás óriási lehetőségeket ad mind lepény, mind omlett formájában. Az alapanyagok a variációk elképesztő lehetőségeit biztosítják. Szinte bármit felhasználhatunk ahhoz, hogy gazdagítsuk az ízeket, akár még a kenyér is belekerülhet.
Ez a recept akkor jutott az eszembe, amikor épp végeztem a levesbetétnek szánt kenyérkockák pirításával. A serpenyőben rázogatott kockák látványa megmozgatta a fantáziámat, és a hűtőben körülnézve pillanatok alatt összeállt a recept.
Gladiátor-lepény