Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hogyan hámozd az ananászt?

Két egyszerű és gyors módszer ennek a masszív héjú gyümölcsnek a megtisztítására.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonegyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.  

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Tank emlékmű üres hüvelyekből

Napi videó:   Nagyon durva vizeken

Napi fotó:  Ami tilos, az tilos

Macskaőrség:   Ezzel elvagyok egy darabig  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(via youtube)


 

Tovább


Zöldparadicsom lekvár

A vakteszt most is bejött, mindenkinek ízlett, de csak kevesen jöttek rá, miből van a lekvár.

A hirtelen jött fagyos reggelek betettek a kertészkedésnek. Az ültetőládákban több kilogram zöld paradicsom maradt a növényeken. Egy kis fagycsípés a paradicsom bogyóknak nem ártott, de beérni már nem fognak. Ezért fel kell használni azokat. Kevés savanyúságot eszünk, ezért nem volt értelme elrakni savanyúságként. Ekkor jött a lekvár ötlete.

Zöldparadicsom lekvár

Tovább


Szőlő kocsonya

Leszedtünk egy adag Othello szőlőt, csodálatosan édes és ízes volt az idén. Valami elképesztően finom must lett belőle. A végén megmaradt néhány fürt, és már nem volt kedvünk megenni. Ekkor jött az ötlet, hogy a levéből zselét csinálok. Nem azt az amerikai típusú víztiszta, neonszínű izét, hanem igazi sötét szőlőléből kocsonyát.

 

Szőlő kocsonya

Hozzávalók:
szőlő
zselatin

Elkészítés:
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, beletesszük egy fazékba, összenyomjuk, és lassan felforraljuk.

Miután felforrt, átpasszírozzuk egy mérőedénybe. Hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű (a zacskón feltűntetett arányok szerinti) zselatint, és újraforrósítjuk. Formákba öntjük és kihűtjük.

Legpraktikusabbak a szilikon formák, de kifordítás előtt egy késpengével válasszul el a kocsonya peremét a gumitól.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel húszonegyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.  

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Túlzásba vitt Halloween dekoráció

Napi videó:   A hinta a hangszer

Napi fotó:  Kipróbálnám

Macskaőrség:   Mekkora bukta!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Savanyú vetrece

A vetrecét már 16. századi források is említik, mint egyfajta gulyást, illetve pörköltféle ételt. Mára a vetrece a tokány egy fajtája, egy Erdélyből származó savanyú étel, amit marhahúsból füstölt szalonna felhasználásával és tejföllel készítenek. Ez azért is érdekes, mert Erdélyben több helyen is jártunk, de a vetrecét egyik helyen sem ismerik. Bográcsban elkészítve az igazi. Párom a csömöri főzőversenyen savanyú vetrecét főzött. Ő így csinálja:

Recept főétel tokány meleg vetrece savanyú dödölle

Savanyú vetrece

Tovább


Kármentés: Mi legyen a gyümölccsel?

Vétek lenne kidobni azért, mert kicsit hibás.

Nyáron és ősszel, amikor bőségesen van gyümölcs, gyakran előfordul,  hogy kevesebb gyümölcs fogy, mint amennyi  vettünk vagy szüreteltünk. Itt-ott barnul, esetleg penészedik, egy-két foltban  a rothadás is beindult: az embernek nincs igazán gusztusa megenni. Ilyenkor megy a kukába, bár nem szívesen dobjuk ki a drágán vett gyümölcsöket.

Én is így jártam a héten, a gyümölcskosárban már csak fél kilónyi  felpuhult szilva, két  kissé rothadásnak indul nektarin, és két foltos barack maradt. Ekkor jött az ötlet. A gyümölcsökből gondosan kivágtam, az ehetetlen részeket, kimagoztam, és feldaraboltam. Az egészet, beledobtam egy kisebb fazékba, és kis lángon feltettem a tűzhelyre. Amikor elvesztette a levét, és kissé besűrűsödött, egy kevés cukorral édesítettem.  

Nem lekvárt készítettem belőle, inkább szósznak nevezném. Lehet kenyérre kenni, kikanalazni, kimártogatni, tésztára tenni, ízlés szerint fűszerezni. Tetszés szerint felhasználható. Tartósításra nincs szükség, mivel kevés, és úgyis gyorsan elfogy.

FONTOS FIGYELMEZTETÉS: a saját készítésű kekszet bele mártogatva bele azonnali függőséget okoz!

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel húszezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.  

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Goteik Viadukt Mianmarban

Napi videó:   Ilyen lesz a Sagrada Familia

Napi fotó:  Adj egy ötöst!

Macskaőrség:   Ki nem szállna a meleg vízből

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.