Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rakott túrókrémes bundáskenyér

Mi magyarok általában a klasszikus sós bundáskenyeret esszük, pedig az édes verziója is legalább olyan finom. Ha valamilyen finomsággal rétegelve tűzálló tálba rakjuk, egy isteni egytálétel lesz belőle. Ez most egy édes túrókrémes változat.

Rakott túrókrémes bundáskenyér

Tovább


Gesztenyés-csokis rácsos

Egy nagyon gyorsan elkészíthető finom édesség, amelyhez a hozzávalók állandóan a hűtőben lehetnek. Ideális olyan alkalmakra, amikor hirtelen megkívánunk valami édességet.

recept tészta édesség levelestészta gesztenye csoki

Gesztenyés-csokis rácsos

Tovább


Sváb rongyos rétes

Szűkebb hazámban, Csömörön szeptember utolsó szombatján tartjuk a szüreti fesztivált. Ennek elmaradhatatlan programja a főzőverseny, ahol az egyetlen szabály, hogy bográcsban kell az ételt megfőzni. Az évek során rengeteg jobbnál jobb, babos, káposztás ételek készültek, sokféle leves, pörkölt, és egytálétel került a három mesterszakácsból álló, szakmai zsűri elé.

Idén valami különlegességgel akartam előrukkolni. A főzőverseny a kezdetekben még sváb főzőversenyként indult, ezért úgy döntöttem, hogy visszatérek a gyökerekhez. Régi sváb receptek után kutakodtam, amikor megakadt a szemem egy baranyai recepten: sváb rongyos rétes. Nem bográcsos recept, de kíváncsi lettem. Mikor olvastam, rájöttem, hogy ez valójában nem is rétes, és bográcsban is el lehet készíteni. Csapatunk ezzel a recepttel indult a versenyen, amivel el is nyertük a fődíjat.

recept tésztaétel édesség rétes gombóc sváb krumplis dió lekvár búzadara

Sváb rongyos rétes

Tovább


Vaníliafagylalt fahéjas almával

Egy fagylaltkehelyben nem feltétlenül a fagylalt adja az ízt. Legyen csupán a hordozóanyag, az alap, amire építkezünk.  Gyakorlatilag minden fagylalt alapja a vaníliafagylalt, amibe különböző ízesítőanyagok kerülnek. De nem kell feltétlenül beleverni, adhatjuk mellé is. Két különböző édesség így alkot egy tökéletes egységet. Most mintha almás pitével ennénk a fagylaltot.recept édesség fagylalt alma fahéj

Vaníliafagylalt fahéjas almával

 


Hozzávalók:
vaníliafagylalt
savanykás alma
cukor vagy méz
fahéj

Elkészítés:
Az almát megmossuk és vagy lereszeljük, vagy késes mixerrel pépesítjük. A hámozás ízlés kérdése, van, akit zavarnak benne az apró héjdarabok, én kifejezetten szeretem, ráadásul egészséges is. Kevés cukrot, és ízlés szerint fahéjat adunk hozzá. Szintén egyéni ízlés kérdése, hogy az almát megpároljuk, vagy csak így nyersen szolgáljuk fel. Mindkét megoldás tökéletes. Nincsenek pontos arányok, mindenki saját ízlése szerint állítsa össze. Én az 1:1 arányt javaslom: 1 gombóc fagylalt, 1 gombóc alma. Fahéjszórással és keksszel tálaljuk.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Játszóterek, amire nincs épeszű magyarázat
Macskaőrség:  Mint az emberek
Napi videó:  Kis elefánt nagy bajban  
Napi fotó: 
Spontán befutó

recept édesség fagylalt alma fahéj

Tovább


A világ legegyszerűbb csemegéje

Az összes ízesítő anyag már benne van a gyümölcsben.

Nagyon szeretem a párolt gyümölcsöket, annyi mindenre lehet használni őket. Párolt vagy sült húsok mellé kitűnő köret, egy piskóta mellé remek társítás, de tölthetünk vele palacsintát, rétegelhetjük pohárkrémekben, fagylalt kísérője lehet, de ha marad, azt úgyis csak magában kikanalazzuk.

Nemrégiben írtam a tél legjobb gyümölcséről, a téli körtéről. Nem csak nagyon édes, de az ízekben egyik leggazdagabb gyümölcs. Önmagában igazi ízkavalkád, annyi aromát lehet felfedezni benne. Épp ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy gyakorlatilag mindennemű fűszerezés nélkül percek alatt készíthessünk egy gyors finomságot.recept édesség köret kísérő párolt téli körte

Vajon párolt téli körte

Hozzávalók:
téli körte
vaj
barnacukor

Elkészítés:
A körtéket mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, és kockázzuk fel. A héját ki ne dobjuk, nagyon finom, akár hámozás közben is elrágcsálhatjuk.
Olvasszunk fel kevés vajat. Öntsük rá a körtét, és szórjuk meg barna cukorral. A cukorból kevés kell, a körte önmagában elég édes, a cukortól csupán egy kis aranyló árnyalatot várunk. Forraljuk fel, forgassuk át, hogy a cukor karamellizálódhasson. Mindössze 2-3 percig pároljuk, így a külseje megpuhul, valamennyi vizet veszít, de a belseje lédús és ropogós marad. 
Egy tipp: miután elkészült, szórd meg  barna cukorral. Nagyon jól mutat, és a cukor ropogása külön élvezet.recept édesség köret kísérő párolt téli körte

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hatvanezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Eladó az USA legdrágább háza
Macskaőrség:  Mókusfarkú macska  
Napi videó:  
Brutális hegyomlások és földcsuszamlások  
Napi fotó:
Ablaktörlők

recept édesség köret kísérő párolt téli körte

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.