A boltokban már évek óta lehet barna csiperkét találni, de amikor az embereket kérdezte, nagyon sokan csak fehéret vesznek, meg sem kóstolták még a barna csiperkét. Pedig több okból is érdemes.

Egy kis csiperke-tan. Többféle csiperke létezik. A közönséges csiperke, az erdei csiperke (amely szintén barnás színű) és a réti csiperke. A boltokban vásárolható termesztett csiperke a Agaricus bisporus. Az Agaricus bisporus var. albidus a fehér, a  Agaricus bisporus var. avellanus a  barna változat. Nevükből is látszik, hogy nagyon közeli rokonok, bár a piacokon hallani mindenféle eszement elméleteket, hogy mitől más a barna.

Mitől más? Egyrészt barna színű, és ez főzés közben még sötétebb lesz. Másrészt húsa keményebb, szilárdabb. Harmadrészt íze sokkal intenzívebb, erősebben jelentkezik az ételekben.

E harmadik tulajdonsága miatt használom már évek óta. Sokkal ízesebb lesz tőle az étel. Könnyű bánni vele, nem kell pucolni, elég a folyó víz alatt lemosni a szennyeződéseket. Áztatni nem szabad, mert megszívja magát vízzel.

Van még egy nagyon fontos bio szempont, ami a barna mellett szól: sok helyen a fehér csiperkét vegyszerrel permetezik le szedés után, hogy ne barnuljon meg.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Legkirályabb bringatárolók

Napi videó:   Kell reklám a viagrának?

Napi fotó:  Hosszú túra