Gyerekkorunk kedvenc italát kiszorítják az instant készítmények. Hozzuk újra divatba.pótkávé cikória

 

Ha valami azt mondjuk pót, azzal együtt egy kicsit rögtön lenézzük.  Hiszen nem ez az eredeti, csak pótolni akarunk vele valami mást, valami jobbat. Pedig ez sok esetben nem igaz. Ha azt a terméket önmagában nézzük, finom, remekül megállja a helyét a gasztronómiában.

Ilyen például a szója. Ha a húst akarják vele pótolni, akkor kiszaladok a világból. Pláne, ha valaki azt mondja, hogy pont olyan, mint a hús. Na, őt soha többé nem engedném konyha közelébe. De ilyen a pótkávé is. Ha a valódi kávé pótlására akarjuk használni, bizony gyengén muzsikál. De ha önmagáért használjuk, nagyon finom tejital vagy tejes ital készülhet belőle.

De miért is született meg a pótkávé? Az ok egyszerű. A kávé a történelme során mindig nagyon drága volt, igazi luxuscikk. De élelmes emberek próbálták az eredeti kávé ízét, színét és zamatát utánozni. Kiderült, hogy sok olyan növény van, amit ha a kávéhoz hasonlóan aprítják, darálják é s megpörkölik, a kávéhoz hasonló ital főzhető belőle. Élvezeti értéke elmarad a kávéétól, de nagyságrendekkel olcsóbb az előállítása. Ilyenek például a cikória, mogyoró füge, cukorrépa, árpa, rozs, búza, zab, datolya, a szentjánoskenyér, szója, makk, szőlőmag, mandula, borsó gersli sőt ezek kombinációja. Összességben legnépszerűbb a cikória.

pótkávé cikória

Mezei katang, vagyis cikória. Ennek gyökeréből készül a pótkávé.

Ezekből készült a szegények kávéja. A kávé luxuscikkből később úgy lett a szélesebb rétegeknek elérhető, hogy megjelentek az olcsóbb, kávéból és pótkávéból készült keverékek.

A pótkávé készítése egyszerű. Az alapanyagot, megmossák, ha kell, szeletelik, felaprítják, és megaszalják. Utána éppen úgy megpörkölik, mint a babkávét. Finomra darálják, és a pótkávé készen van.

Egy „kissé” lenéző publikáció azzal a kérdéssel indult, hogy „a világ egyik nagy rejtélye, hogy miért isznak az emberek pótkávét”. Valóban a pótkávé napjainkra sem tűnt el, csak a kávé olcsóbbá válása miatt használata visszaszorult. Sőt, készen is kapható kávéból és pótkávéból készült keverék.

A kérdésre két válasz is van. Egyrészt a pótkávé – ha nem a valódi kávé pótlására akarjuk használni – egyszerűen finom. Gyermekkorom nagy kedvence volt a pótkávéból készült tejeskávé.  A másik, hogy a pótkávé egészségesebb, mint a valódi kávé. pótkávé cikória

Koffein nincs benne, ezért betegek is fogyaszthatják. Szívbetegségek, vérnyomásproblémák esetén a koffein tiltott gyümölcs. Akár időszakosan kell elhagyni a koffeint, akár egy keverékkel csökkenteni a mennyiségét, a betegeknek sem kell végleg lemondaniuk a keserű ízről. Ugyanezért adható gond nélkül gyerekeknek is, akik kifejezetten szeretik az ízét. Ráadásul a pótkávét adó növények olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek hasznosak a szervezetnek. Ezek egy része biztos eljut a pótkávéval a szervezetbe.

A lényeg, hogy igyunk bátran pótkávét. Ne a valódit próbáljuk vele pótolni, hanem önmagáért igyuk. Mert egyszerűen finom.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint negyvenezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:  Kísértet-tanterem Dél-Koreában
Macskaőrség:   Pókmacska
Napi videó:   Dalra alszik az elefánt
Napi fotó:  Ez nem aranyhal