Amikor külföldön járok, mindig igyekszem helyi alapanyagokat is hazahozni. Azonban nem árt odafigyelni, remek példa erre a „mad honey”, amire kitűnő magyar név a kergeméz.
Törökországban, különösen a fekete-tengeri régiójában vigyázzunk a mézzel. Errefelé kapható a „deli bal” vagyis őrült vagy kerge méz. A rododendronok virágporából készült méz szédüléssel, hallucinációval, ájulással járó szívritmuszavart okozhat. Ugyan igen ritkán fordul elő, a szakorvosok szerint mégis fontos, hogy az emberek ismerjék a kockázatokat.
A mézmérgezést a két rododendronfaj, a pontuszi havasszépe és a sárga havasszépe nektárjának egy összetevője, egy természetes neurotoxin, a grajanotoxin okozza. Az emberi szervezetbe jutva ez a méreganyag megzavarja a kémiai folyamatokat, ez esetben a szív működését.
A régióból származó mézet világszerte forgalmazzák, tehát a mérgezés lehetőségével a szakembereknek számolniuk kell, bár valóban ritkán fordul elő. A török kardiológusok azt tanácsolják, hogy a Törökországban, különösen a fekete-tengeri régióban termesztett mézből, melyet főként a rododendron virágporából készítenek a méhek, először csak kis mennyiséget kóstoljanak, várjanak pár napot, mielőtt újra ennének belőle, hogy kiderüljön, tapasztalnak-e különös tüneteket.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonhatezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Napi videó: Nagy fehér a nagy fehér ellen
Macskaőrség: Kajatolvaj macska