Egy pofonegyszerű trükkel emberek milliárdjai menthetők meg a vashiányos vérszegénységtől.

 

Hála a kanadai Dr. Christopher Charlesnak, hamarosan, hogy a vashiány a múlté. 2 milliárd ember vérszegény, és ezzel ez a leggyakoribb táplálkozási probléma a világon. A Táplálék-kiegészítők nem állnak rendelkezésre, vagy túl drágák. Dr. Charles hala biztosítja afelnőttek számára ajánlott napi vasbevitel 75 százalékát.

A pofon egyszerű megoldás olyan, mint a magyar népmese a kőlevesről. De csak egy egyszerű vashalacska kell. "Forraljuk fel a vizet vagy levest, és főzzük a vashallat legalább 10 percig benne, majd vegyük ki. Adjunk hozzá egy kevés citromlevet, ami fontos a vas felszívódásához", magyarázza az orvos. Az így főzött élelmiszernek nem változik az íze, és a hal maga sok évig kitart.

Kambodzsában az emberek több mint fele szenved vashiányos vérszegénységben. ezért ebben az országbban végezték el a kísérletet 2500 család bevonásával.

A kísérletek azt mutatják, hogy a fele azoknak, akik részt vettek a tanulmányban, 12 hónap után már nem vérszegények.

A vasnak nem kell halformájúnak lennie, de Kambodzsában ez a szerencse szimbóluma.

A lényeg a vas, a formáját hozzá lehet igazítani a helyi kulturális szokásokhoz.

Talán el kellene gondolkodni azon, hogy a vashalat hazánkban is el kellene juttatnia szegénységben élőkhöz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonhétezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Felfedezték a világ legszebb rákját

Macskaőrség:  Macska így még nem vert át embert

Napi videó:   Kacsák és a jojó

Napi fotó: