Egyre kevesebben vállalják manapság a fánksütést, mert macerásnak tartják, meg olajszag lesz tőle, meg különben is, lehet műanyag fánkot venni a multiban. Igaz, hogy nincs fánk íze, csak formája, de cukros máz van rajta, amitől nem is érezzük.

Ráadásul csak édességként tartjuk számon, a fánk manapság valahogy kiveszett a köretek közül. Pedig egy vadas mellé, vagy bármilyen szaftos étel mellé az egyik legfinomabb köret. A burgonyafánk mellé egy vörösboros gombamártás, vagy egy sajtmártás, elképesztő ízorgiával egészíti ki a húst.

Ez a recept generációk óta öröklődik a családban, igazi klasszikus, régimódi burgonyafánk.

Burgonyafánk
Hozzávalók:

80 dkg krumpli
liszt
1 tojás
1d l tej
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő

olaj

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben  A krumplit megfőzzük héjában, héját lehúzzuk, áttörjük, és megvárjuk amg kihűl.
A tört krumpliból egy laza halmot csinálunk. Most jön a trükk: a lisztből ugyanakkor a halmot öntünk mellé. Ezek után az összes hozzávalót egy tálba öntjük, és tésztát gyúrunk belőle. Elsőre soknak fog tűnni a liszt, de a végére gond nélkül felveszi a tészta. Ha ragad, kis lisztet még adhatunk hozzá. Takarjuk le és kelesszük duplájára. Lisztezett felületen ujjnyi vastagságra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Bőséges, forró olajban kisütjük.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonhatezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:    Extrém szőrös állatok

Napi videó:   Görkori bajnok

Napi fotó:  Esik az eső

Macskaőrség: Ki keres? Hagyj békén!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...