Kenyérsütésre nem. De ha szeretünk sütögetni, és szeretnénk finom kenyérféléket, péksüteményeket enni, akkor még jó szolgálatot tehet.

Körülbelül 15 éve foglalkozom a kenyérsütéssel. Az első néhány évet arra pazaroltam el, hogy megpróbáltam kenyérsütőgéppel igazi kenyeret sütni. De a próbálkozások hosszú során kiderült, hogy ez a gép arra képtelen. Tűrhető kenyeret lehet vele készíteni, néha egész jó is készül. De igazi kenyér soha nem lesz belőle.

Szeretnél kenyeret sütni? Most induló sorozatomban megmutatom, hogyan kell, hogyan érdemes kenyeret sütni. Mitől lesz finom a kenyér, hogyan süthetsz egyszerű fehérkenyeret, vagy akár a legrafináltabb többmagvas-fűszeres csodát. Kenyerek, péksütemények, lepények receptjei, trükkök, fogások, segédeszközök az alapoktól a különlegességekig. Magyar,francia bajor, balti receptek. Kövesd a sorozatot a Szem-Szájnak blogban.

1. Kenyérsütés otthon

3. Miben süssünk kenyeret?

Sokan pont azért vesztették el a kedvüket a kenyérsütéstől, mert sorozatos kudarcok érték a géppel. Túlkel, összeesik, ragacsos. De legfőképpen élesztő ízű, amikor már annyira csökkentettük az élesztő mennyiségét, hogy már alig kelt meg, még akkor is élesztő íze volt. A sok kudarc kiöli az emberből a kedvet.

Lényegtelen, hogy hetvenöt dekás, vagy százhúsz dekás befogadóképességű gép, érdektelen, hogy kerek vagy négyszögletes benne a tál, egy vagy két sütőtál van benne. Lényegtelen, hogy hetvenöt dekás, vagy százhúsz dekás befogadóképességű gép, érdektelen, hogy kerek vagy négyszögletes benne a tál, egy vagy két sütőtál van benne. A kenyérsütést nem lehet teljesen automatizálni. Ha lehetne, már nem lennének pékek a kenyérüzemekben. De ott is a különféle fázisokat elkülönítve csinálják. Miért hisszük, hogy ez otthon megoldható egy gépben?

De a negatív tapasztalatok ellenére nem kell lemondani a kenyérsütésről, sőt a gépről sem. Mert egy dologra kiválóan alkalmas: dagasztásra. Fémtál, keverőkanál, erős villanymotor: a kenyérsütés legnehezebb fázisától megment minket a gép. Sőt még akár kelesztésre is alkalmazható. Ha újra kedvünk támad kenyeret sütni, érdemes újra elővenni a szekrény mélyére száműzött gépet. Nyugodtan állítsuk össze benne a keveréket, dagasszunk. De a kenyeret süssük sütőben. A mázlisták pedig kemencében.

De ugyanígy használhatjuk, pizza, kalács, pogácsa, és egyéb sütemények és péksütemények tésztájának kikeverésére is. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért ajánlom, ha eddig még nem vettél kenyérsütőgépet, de akarsz kenyeret sütni, szerezz be egyet.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   A gyilkos szöveges üzenet

Napi videó:   Kecske az úton

Napi fotó:  Függőágyhoz nem kell ágy

Macskaőrség:   Egy profi így hülyíti a kutyát

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...