Néhány egyszerű trükk, hogy az élelmiszer biztonságban hazaérjen a kánikulában is.

Nyári bevásárlásokkor a legnagyobb probléma, hogy amíg haza nem érünk, az étel ki van téve melegnek. Hűtésre érzékeny felvágottak, nyers húsok, fagyasztott termékek, jégkrémek, ezeket mind megviseli az utazás. A napon álló autó csomagtartójában szinte sütni is lehetne. Télen épp ellenkező a probléma, a túl nagy hideg lehet a gond, ettől kell megvédeni az élelmiszert. Egy kis odafigyeléssel sokat javíthatunk a helyzeten, a romlandó élelmiszer akár órákat is várhat ránk az autóban.

A probléma tökéletes megoldása a hűtőtáska. Általános tévedés, de nevével ellentétben nem hűti a benne tárolt élelmiszert, csak sokkal tovább tartja az eredeti hőmérsékleten. A csomagtartóban van hely bőven, hogy állandóan ott tartsunk egy hűtőtáskát.

A helykihasználás szempontjából a legjobbak a puha hűtőtáskák. Ezek általában cipzárral záródó, két réteg mosható műanyag közé varrt, 0,5-1 centiméter vastag szivaccsal bélelt táska. Egyszerűen laposra lehet hajtogatni, szinte semmi helyet nem foglalnak. Több féle méret is kapható, a hat sörösdoboz méretű apróságtól, a nagy sportáska méretű 50-60 literesig.

A kemény hűtődoboz strapabíró, vastagabb a hőszigetelése, tovább tartják a hőmérsékletet. Viszont állandóan foglalja a helyet, és ajánlott egy gumipókkal rögzíteni, különben ide-oda csúszkál, vagy felborul.

A legjobb megoldás az elektromos hűtőláda, amely képes további hűtést biztosítani. A Peltier-elem csak gyenge további hűtést tud biztosítani, de órákkal képes meghosszabbítani a hűtési időt. Az egyetlen gond, hogy áramra van szüksége. Még kevés autóba szerelnek a csomagtartóba szivargyújtót, de lehet vásárolni szivargyújtó hosszabbítót, amit a z ülések alatt egyszerűen hátravezethetjük a csomagtartóba. Ha ilyet választunk, figyeljünk arra is, hogy ha egyébként is használjuk a szivargyújtót, szerezzünk be egy elosztót is. Emellett fennáll a veszély, hogy vásárlás után elfelejtjük kihúzni, és bizony reggelre lemerítheti az akkumulátort.

A hűtőtáska hűtési teljesítményét fokozni tudjuk, ha reggel betesszük a jégakkukat, a délutáni bevásárlásra még bőven marad hidegtartaléka.

A hűtőtáskának van még egy nagy előnye. Reggel berakhatunk egy nagy üveg üdítőt, jeges teát, vizet. Így nap közben nem kell vásárolni. És nem mindegy, hogy egy félliteres hideg üdítőt drágábban tudunk megvásárolni, mint a boltban egy 2 literes nagy palackot. Az árkülönbség akár ötszörös is lehet.

Emellett léteznek még egészen speciális, kifejezetten autóba szánt hűtőtáskák. Némely típus úgy lett megtervezve, hogy a könyöklő helyére kerüljön, és pont elfér benne hat félliteres doboz. Még pohártartó is van rajta. Hosszabb utazáshoz, kiránduláshoz tökéletes. Alkalmas hűtésre és melegítésre is, és egy vállpánttal táskaként vihető.

 

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Az utolsó lóvasút

Napi videó:   Fecsegő papagáj

Napi fotó:  Repülő delfin

Macskaőrség:   A majom örökbe fogadta a cicát

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...