Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Othello dzsem és zselé

Az Othello szőlő hivatalosan be van tiltva: Telepíteni, ültetvényeit felújítani, újratelepíteni tilos. A terméséből készült bor nem forgalmazható. Ennek ellenére nagyon sok régi kertben még megtalálható. Ő a határvonal a csemegeszőlők és a borszőlők között, mert mindkettőre jó. Régen sokan bort készítettek belőle, mert a színe lenyűgözően sötét, ezzel javították fel a gyengébb színűeket.  Manapság inkább csak evésre tartják.  Közepes méretű szemek, viszonylag vastag héj.

Két jó tulajdonsága van. Az első, hogy a színanyagok nem csak a héjában, hanem a húsában is megtalálható. a másik hogy a mustja fantasztikusan finom. Erős, aromás, édes, és mégis savas. Épp ezért csodás dzsem és lekvár készíthető belőle. Mi inkább dzsemet és zselét készítünk belőle, mert úgy sokkal inkább megmarad a gyümölcs zamata. Kicsit macerás, nem érdemes spórolni a munkán, de az eredményért megéri. Mi így készítjük. Az itt leírt recept 8 kg lszemezett szőlőre készült.

recept tartósítás dzsem zselé szőlő Othello

Előkészítés:

A munka java része az előkészítés, mert minden szemet kétszer kell megfogni.

Először a szőlőt alaposan megmossuk, és az egészséges szemeket leszemezzük.

A második lépés, hogy a szemek belsejét kinyomjuk egy edénybe, és a héját egy másikban gyűjtjük.

A magos belsejét egy lábosban felforralom, majd 20 percig főzöm, forralom. Utána tésztaszűrőn átnyomom, átpasszírozom, a fennmaradó magokat kiöntöm. A sűrű gyümölcsmasszát a héjához öntöm.

Zselé készítése:

A héja közben levet ereszt. Ha belenyomunk egy szűrőt, a lyukakon befolyik a szűrőbe a szőlőlé. Ezt merőkanállal kimerem, kb. két liter merhető ki. A 2 liter szőlőléhez 50 dkg cukrot adok.  A cukor kis részével elkeverem a 3 db Dzsemfix szuper 3:1-t. Felforrás után fél percig főzöm. leforrázott üvegekbe töltöm, és lezárom.

Dzsem készítése:

A héjával összeöntött gyümölcspépet lassan főzőm 1 órán keresztül, majd a megpuhult héját kézi mixerrel kicsit átdarálom, de hagyok benne egész darabokat is, így rusztikusabb a hatás. 1,5 kg cukrot kimérek, 20 dkg-ot egy tálba, a többit beleöntöm. A tálba belekeverem a cukorba a 4 zacskó Dzsemfix szuper 3:1 –t, és a gyümölcshöz öntöm. 3-4 perc forralás után tiszta üvegekbe töltöm.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Furcsa lánykérés
Macskaőrség:  Macskamentő szuperhős  
Napi videó:  
Játszadozó szurikáta kölykök  
Napi fotó: 
Az egyetlen fa a környéken

recept tartósítás dzsem zselé szőlő Othello

Tovább


Borkrém friss szőlővel

Végre itt az ősz, és ezzel a legfontosabb őszi gyümölcs, a szőlő. A boron kívül számtalan formában lehet még fogyasztani, számomra mégis a legfinomabb, ha a  szőlő, még friss, épp csak leszemeztük a fürtről. Ez a recept is egy olyan egyszerű őszi édesség, amely egyesíti a szőlő két legnépszerűbb formáját: a bort és a gyümölcsöt. 

 

Borkrém friss szőlővel

Hozzávalók:

0,5 l tej

1 zacskó vaníliás pudingpor

3 ek. cukor

2 dl fehér bor

1 fürt szőlő

1 marék keksz vagy piskótatallér

Elkészítés:

A tejből a pudingporból és a cukorból hagyományos módon pudingot főzünk. Amikor besűrűsödött lassan hozzáadjuk a bort, és alaposan bekeverjük, hogy lágy krémet kapjunk.

A tálkába félig megtöltjük megmosott leszemezett szőlővel, beletördeljük a kekszet, kicsit átforgatjuk, és rámerjük a krémet. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnyolcezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Különleges épületek

Macskaőrség:  A leopárd halat fog

Napi videó:   ANIMAZEMENT 2015

Napi fotó:  Azok a szemek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


A világ legdrágább szőlője

550 ezer jenért (1 millió 230 ezer forint) kelt el egyetlen fürt.

Tovább


Szőlő kocsonya

Leszedtünk egy adag Othello szőlőt, csodálatosan édes és ízes volt az idén. Valami elképesztően finom must lett belőle. A végén megmaradt néhány fürt, és már nem volt kedvünk megenni. Ekkor jött az ötlet, hogy a levéből zselét csinálok. Nem azt az amerikai típusú víztiszta, neonszínű izét, hanem igazi sötét szőlőléből kocsonyát.

 

Szőlő kocsonya

Hozzávalók:
szőlő
zselatin

Elkészítés:
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, beletesszük egy fazékba, összenyomjuk, és lassan felforraljuk.

Miután felforrt, átpasszírozzuk egy mérőedénybe. Hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű (a zacskón feltűntetett arányok szerinti) zselatint, és újraforrósítjuk. Formákba öntjük és kihűtjük.

Legpraktikusabbak a szilikon formák, de kifordítás előtt egy késpengével válasszul el a kocsonya peremét a gumitól.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel húszonegyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.  

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Túlzásba vitt Halloween dekoráció

Napi videó:   A hinta a hangszer

Napi fotó:  Kipróbálnám

Macskaőrség:   Mekkora bukta!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Boszorkány ujjak

Kaliforniában hozták létre ezt a különleges szőlőt.

A boszorkányujjak nevet a formájáról kapta.

Tovább

«
12

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.