Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért rossz szinte mindenhol?

A világ egyik legegyszerűbb, mégis egyik legfinomabb étele. Számomra a rántott húsok királya. Ha jól van elkészítve. A  Cordon bleu. Mégis a legtöbb helyen jellegtelen, szinte ízetlen, tucat fogássá silányult. Az oka egyszerű: a gagyiság.

Azért már épp elegen sírtak, hogy sok helyen egyszerűen képtelenek leírni a nevét, a gordontól a blue-ig szinte minden előfordul. De ez nem befolyásolja az ízét. De ez a nyelvi igénytelenség jellemző lehet a a konyhai igénytelenségre is. A receptje annyira egyszerű, és annyira sok helyen olvasható, hogy le sem írom.

Hogy milyen húsból készül, az számomra mindegy, egyformán jó csirkéből, pulykából, sertésből, vagy borjúból. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki milyen húsból szereti a legjobban. A Cordon Bleu lelke belül van.

A Cordon Bleu elleni legnagyobb merénylet, ha gépsonkát raknak bele. Eleve a gépsonkának nincs erős aromája, arról már ne is beszéljünk, hol vannak a 20-30 évvel ezelőtti valóban finom és ízletes gépsonkák. A mai nyesedékből, és jelentős részt szójából álló gépsonkáknak már gyakran egyszerűen semmilyen ízük nincs.  Így maximum esztétikailag járul hozzá a Cordon Bleu elkészítéséhéz, az ízében semmikép.

A CordonBleu titka, hogy valódi füstölt húsból készüljön. Főtt, füstölt húsból. Legyen az parasztsonka, füstölt comb, frikandó. A tarja is jó választás, bár nem az igazi. Végszükség esetén a csülök is elfogadható, de annak nyálkás , ragacsos jellege megváltoztatja az összhatást. A fontos, hogy igazi, minőségi füstölt húsból készüljön, ne a napjainkban a boltokban kapható olcsó, „füstölt” húsokból. Aminek főzés után is megmarad a füstölt íze és illata. Ez a Cordon Bleu legfontosabb feltétele. Épp ezért alkalmas a húsvét arra, hogy igazi Cordon Bleu készüljön.

A másik titka a sajt. Két dolog automatikusan tönkreteszi a Cordon Bleu-t. Az egyik, ha lapkasajtból készül, ez a gépsonka sajt megfelelője, Semmi karakán íz, gyakorlatilag lappá préselt kockasajt. A másik, hogy a különböző olcsó sajtutánzó készítményt raknak bele, ami jelentős részben növényi olajat tartalmaz, mert úgy a legolcsóbb. 

A Cordon Bleu-be kerülő sajt ne legyen íztelen, ne legyen túl aromás, de könnyen olvadó legyen.  Sajnos manapság olcsón, tisztességesen érlelt sajt nem kapható. Ahogy elkészül gyakorlatilag azonnal csomagolják, és szinte még hófehéren kerül az emberek elé. Semmi érlelés, semmi aroma.

Én legjobban közepesen érett trappistával szeretem. Nem azzal az akciós (vagy nem akciós) fehér trappistával, amely mindennap a boltokba kerül. Hanem a legalább két hetet érlelt, sárgás színű, de még nem kiszáradó  trappistát. Könnyen olvad, érezhetően finom, de nem tolakodó aromája van. ÉS sülés közben az olvadó sajt átveszi a sonka ízét. Így lesz tökéletes.

Léteznek még olyan változatok, amelyekbe húsos szalonna, vagy éppen nyers füstölt hús kerül. Vagx éppen füstölt sajt kerül bele. Ezek nem rosszak, sőt finomak, de az Cordon Bleu. Ez külön étel. Ne keverjük.

És végül a legfontosabb. A Cordon Bleu-t nem lehet megvárakoztatni, azonnal kell tálalni. Amikor elénk Kerül a tányéron, és félbevágjuk, csorduljon ki a sajt.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   A világ legdrágább lakása

Napi videó:   Nem kicsit ütődött katonák

Napi fotó:  Egyensúly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Napi cukkoló: Felkészültem a húsvétra

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   A világ legszebb helyei - Az ajantai barlangkolostorok

Napi videó:   Amikor a bika visszavág

Napi fotó:  Telik az a rohadt idő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Húsvéti aranytömb

Meglepődtem, mert azt hittem, mindenki így csinálja. De nagyon sokan nem ismerik ezt az egyszerű trükköt.

Van a húsvéti ünnepeknek egy kellemes mellékterméke, amit nem becsülünk meg eléggé.

Mindenki tudja, hogy egy jó bableves, lencsefőzelék, vagy az ehhez hasonló fogások akkor a legjobbak, ha füstölt hús is van bennük. De nem kell feltétlenül a füstölt hús ahhoz, hogy ezt az ízt elérjük. A húsvéti dorbézolás után sok helyen a sonka főzőlevéből készítik el ezeket a fogásokat, és húsmentesen érhetjük el ugyanezt az eredményt.

De általában sokkal több főzőlé van, mint amennyit fel tudunk használni, a húsleveshez hasonlóan viszont gyorsan megromlik a lé.A többi megy a lefolyóba, ami nagy pazarlás.

De van egy megoldás, amivel megmenthetjük, és akár hónapokkal később is használhatjuk: ezt hívom húsvéti aranytéglának.

Tovább


Paradicsomos-sonkás bab

Esti hógolyózás után hirtelen kellett valami jó meleg vacsora, ami átmelegít. Az egyik olaszos kedvencemet ütöttem össze. Gyors, finom, és jó meleg.

 

Paradicsomos-sonkás bab

Hozzávalók:
20 dkg füstölt sonka
Kb. 10 cm póréhagyma
2 doboz (400/240gr) paradicsomos bab konzerv
1 doboz sűrített paradicsom (csak ha nem paradicsomos a bab)
1 doboz kukorica
3 gerezd fokhagyma
kevés zsiradék
oreganó
csili-paprika

Elkészítés:

A zsiradékban megpirítom a felkarikázott fokhagymát. Rádobom a felcsíkozott sonkát, megszórom oregánóval, és megsütöm. Majd rádobom  a felkarikázott hagymát. Amikor a hagyma üveges lesz, ráborítom a babot és a kukoricát. Ha nem paradicsomos a bab, akkor a sűrített paradicsomot kis vízzel elkeverem és ráöntöm. összeforralom, ízlés szerint  sózom, és őrölt csilipaprikát szórok rá.

 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Csigalépcső a fellegekbe

Napi videó:   Bázisugrók az Ikertoronyból

Napi fotó:  Varázslatos utca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Húsvét szilveszterkor?

Elindul gasztro-sztori rovatunk, amelyhez bárki csatlakozhat Az alábbi történet 2005-ben esett meg. Mert minden csak motiváció kérdése.

2005 Szilveszterén történt az eset. Szűk baráti társaságunk – öt pár, illetve később már házaspár is – évek óta együtt szilvesztereztünk. De úgy adódott a helyzet, hogy 2003 végén és 2004-ben összesen 13 hónap alatt mind az öt családban megszületett az első gyerek. Ennek meg volt az az előnye, hogy senki sem szakadt ki gyereknevelés miatt a társaságból, egy fordulattal átálltunk a páros programokról a kisgyerekes programokra.

2005 vége felé jött a sajnálkozás, hogy fuccs a jó kis szilveszterezésnek, mert mindenki este 7-8 óra felé már vacsorázat, fürdet altat. Ekkor támadt az ötletem, hogy mégis lesz szilveszteri buli, csak váltsunk időzónát. Én a bulit a Húsvét-szigeten tartom meg, pontosabban az ottani időzóna szerint. Az eltérés nyolc óra, ehhez alkalmazkodunk. A szokásos buli menetrend:  este tízkor érkezés, éjfélkor pezsgő, valamikor hajnali három felé haza. Ennek megfelelően délután kettőre hívtuk a vendégeket. Jó házigazdaként valami különlegességgel akartam kirukkolni: ha már húsvét-sziget legyen a menü húsvéti. Nem kis utánajárással sikerült szereznem egy szép nagy parasztsonkát, megfőztem, hozzá rengeteg kemény tojás, torma, mustár, és természetesen egy hatalmas fonott húsvéti kalács.

Amikor a vendégek megérkeztek ott várta őket egy klasszikus húsvéti terülj asztalkám. Hatalmas sikere lett, gyakorlatilag csak a csont és a bőr maradt a sonkából, aminek a kutyáim örültek. A siker oka valószínűleg az volt, hogy a megszokott ünnepen a megszokott menü nem hoz lázba. De szilveszterkor húsvét? Az igen.

Az időzónának megfelelően délután négykor pezsgővel kívántunk boldog új évet, és este hét felé ment mindenki haza gyereket fürdetni.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a húsvét sziget más időzónába esik, de ez a buli szempontjából lényegtelen. Fergetegesen sikerült, azóta is emlegetjük.

Ha neked is van egy jó gasztrosztorid, küld el nekünk a szem-szajnak@gmail.com címre.

Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Mi várható a Disney-Lucas egyesülés után?

Napi videó:   Placcs professzor: Hasas 12 méter magasról

Napi fotó:  Te tudtad, hogy így lesz a felhő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.