Bár elsősorban az édes réteseket szeretjük, ki kell próbálni a csodás sós változatokat is. Egy kis sonka, gomba és rengeteg sajt.
Sonkás-gombás rétes
Bár elsősorban az édes réteseket szeretjük, ki kell próbálni a csodás sós változatokat is. Egy kis sonka, gomba és rengeteg sajt.
Sonkás-gombás rétes
Bár elsősorban az édes réteseket szeretjük, ki kell próbálni a csodás sós változatokat is. Ha marad egy kis főtt sonka,. az tökéletes alkalom a kipróbálására. Elég egy kis sonka vég, de tökéletesen jó a szeleteléskor leforgácsolódó apró darabok is. Készüljön belőle egy isteni rétes, amellyel a vendégek előtt sem vallunk szégyent.
Sonkás-gombás rétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap
50 dkg gomba
30 dkg főtt füstölt sonka
20 dkg félkemény sajt
10-15 dkg vaj
só
bors
Elkészítés:
A füstölt sonkáról leválasztjuk a zsíros részt. Külön-külön mindkettőt felkockázzuk. Egy serpenyőbe dobjuk a szalonnás részt és megsütjük. Kiszedjük a zsírból és félretesszük. Most a hús rész kerül a serpenyőbe, és azt is megsütjük. Ezt is kiszedjük a zsírból és félretesszük.
A gombát megmossuk és felszeleteljük. Rádobjuk a maradék zsírra, megborsozzuk, és nagy lángon megpirítjuk. A végén kicsit megsózzuk.
Olvasszuk fel a vajat. Csomagoljuk ki a réteslapot. Az első lapot terítsük egy konyharuhára. Kenjük meg az olvasztott vajjal, majd jöhet rá a következő lap és az újabb kenés. Így járunk el az utolsó lapig.
A lap kétharmadán osszuk el egyenletesen a gombát. Hintsük rá a megsütött sonkát és a szalonna kockákat, majd reszeljük rá a sajtot. Tekerjük fel a konyharuha segítségével úgy, hogy a szórt rész felől tekerjük az üresen hagyott harmad felé.
Tegyük tepsibe, vagy sütőlapra úgy, hogy a vége alulra kerüljön. Kenjük át vajjal.
180 fokra melegített sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel kilencvenötezer főt számláló Toochee közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Mi a rétesre elsősorban édességként gondolunk, pedig egész különleges sós változatokat is lehet készíteni. Ez az egyszerű recept önmagában is nagyszerű, ahogy a meleg rétesből kicsordul az olvad sajt, csak egy pohár bor vagy egy korsó sör kell mellé. De különleges kísérője lehet egy salátának is.
Sonkás-sajtos rétes
Szűkebb hazámban, Csömörön szeptember utolsó szombatján tartjuk a szüreti fesztivált. Ennek elmaradhatatlan programja a főzőverseny, ahol az egyetlen szabály, hogy bográcsban kell az ételt megfőzni. Az évek során rengeteg jobbnál jobb, babos, káposztás ételek készültek, sokféle leves, pörkölt, és egytálétel került a három mesterszakácsból álló, szakmai zsűri elé.
Idén valami különlegességgel akartam előrukkolni. A főzőverseny a kezdetekben még sváb főzőversenyként indult, ezért úgy döntöttem, hogy visszatérek a gyökerekhez. Régi sváb receptek után kutakodtam, amikor megakadt a szemem egy baranyai recepten: sváb rongyos rétes. Nem bográcsos recept, de kíváncsi lettem. Mikor olvastam, rájöttem, hogy ez valójában nem is rétes, és bográcsban is el lehet készíteni. Csapatunk ezzel a recepttel indult a versenyen, amivel el is nyertük a fődíjat.
Sváb rongyos rétes