Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A gyémántok íze

A "gyémántok íze" (Goűt de Diamants) a neve a világ legdrágább pezsgőjének. Az egyedi palackot a luxusdizájner Alexander Amosu tervezte. Az üveg két címkéje 18 karátos, tömör, fehérarany lemezből készült, a nyakán embléma helyett egy 19 karátos gyémánt csillog. Az ára potom 1,2 millió dollár, ezért a pár ezer dolláros Armand De Brignac, az Ace Of Spades, és egyéb luxus pezsgő márkák kifejezetten olcsónak tűnnek.

Tovább


Sbrisolona - olasz mandulás sütemény

Nálunk szinte teljesen ismeretlen ez a régi olasz házi sütemény, amely átmenet a keksz és a torta között. Nagyon finom csak úgy elrágcsálni egy pohár bor vagy koktél mellé, de öntettel vagy lekvárral is kiváló. Egy pohár tejjel remek reggeli. Eredete nem egyértelmű, Szicíliától Szardíniáig mindenhonnan származtatják. Ennek ellenére valószínűleg lombard, Mantovában készíthették. Az olaszok kedvelt édessége egykor a szegények csemegéje volt, mára világszerte egyre népszerűbb.

Sbrisolona

Tovább


Egy elfelejtett finomság: mángold

Gyönyörűek a levelei, egyszerre dísznövény és zöldség. Egy elfelejtett finomság újra felfedezése.

A Mángoldot a Földközi-tenger környékén már az i. e. V-IV. században ismerték, évszázadokig népszerű alapanyag volt mégis mára Európában szinte ismeretlen növényről van szó. Valószínű, hogy előbb lett kultúrnövénnyé, mint a takarmányrépa és előkelő rokona, a cukorrépa. Nyugat-Európában és az USA-ban a farmerek és a kertek művelői egyaránt termelik, és sokra értékelik. Nálunk egyelőre még alig ismerik, pedig rendkívül egyszerű termelése és sokoldalú felhasználása alkalmassá tenné arra, hogy sok kiskertben jelen legyen.

Tovább


Juhtúrós mángold krumplival

Idén először mángoldot ültettünk a kertben. Gyönyörűek a levelei, egyszerre dísznövény és zöldség. A hétvégi bulin ki is lett próbálva, a roston sültek mellé tálaltam köretnek. Párom receptje.

Juhtúrós mángold krumplival

Tovább


Miért zabáljuk a csokit?

Mert jó, finom, sőt isteni. Ez alapjában véve remek válasz, de nem ad magyarázatot arra, hogy miért nem tudjuk abbahagyni?

A csokoládéfüggőség tudományosan bizonyított tény, csak nem tudjuk pontosan mi okozza. Mert a csokoládé, nem egyszerűen csokoládé, hanem egy vegyi kavalkád. Több mint 3000 vegyületből áll. Mi van a csokiban? Tényleg legális kábítószer? Mi okozza az örömet és a függőséget?

Van itt néhány érdekes vegyület. A csoki élénkít. Ennek okozója valószínűleg a teobromin nevű vegyületet, mert a kakaóbab viszonylag nagy mennyiségben tartalmazza. Ha megnézzük a molekula képét alig különbözik egy másik jól ismert élénkítőtől, a koffeintől. A bal sarokban van egy kis eltérés:

Aztán itt van az agyunkból jól ismert vegyület, a szerotonin, népszerűbb nevén boldogsághormon:

Ez ugyan nincs a csokoládéban, de van benne triptofán. Ez majdnem szerotonin, sőt, szerotonin lesz belőle, ha megesszük. De a gyanút jelentősen csökkenti, hogy a pulykahús sokkal több triptofán tartalmaz, mégsem hallott még senki pulykamámorról vagy pulykafüggőségről.

Azután megtaláljuk még a csokiban a feniletilamint:

Gyorsan híres lett a nyolcvanas években, amikor kiderült róla, hogy az amfetamin rokona. Sokan mondták róla, hogy ez a csokiban található legális kábítószer. Ez igaz, de sajnos nem ez a tettes. A vegyület olyan gyorsan lebomlik az emésztés során, hogy nem jut el az agyba. Ettől biztos nem kábulunk el.

A legújabb gyanúsított az anadamid:

  A vegyület trükkje, hogy az agynak ugyanazt a receptorát aktiválja, mint a marihuána, de hatása sokkal gyengébb. Azt azért nem javaslom, hogy valaki anandamiddal próbálja meg reptetni magát, mert legalább tíz kiló csokit kellene együltő helyében ehhez megenni. Ez már nem kábulat lenne, hanem cukorkóma.

Ahhoz azonban, hogy valaki pusztán anandamiddal kábítsa el magát, igazán erős gyomorra lenne szüksége. Több mint 10 kilogramm csokoládét, azaz legalább 80 darab közepes méretű csokimikulást kellene rövid idő alatt befalnia...

Tehát a tudománynak egyelőre ötletei vannak, válaszai nincsenek. Addig is együk tovább a csokoládét, és próbáljunk ellenállni a kísértésnek.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   A vliág legszebb hídjai: Pont de Gard aquadukt

Napi videó:   Repülés Amerika felett

Napi fotó:  Glen-kanyon

Tovább

12345
»

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.