Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vörösboros szilvakrémleves

íavasszal, amikor megjönnek az első meleg napok, eljön a nagytakarítás ideje. Nem csak a lakás kerül teritékre, hanem a kamra is. Átnézzük a polcokat, mi maradt meg a télről, felfedezzük az utolsó üveg megmaradt befőtteket. Csinálhatunk belőle egy remek gyümölcslevest, amelyet akár hidegen, akár melegen is jó elkanalazni. Ez a recept pikánsabb a megszokottnál: krémleves, kis vörösborral vadítva. Egyszerre édes és savanyú.

recept főétel melegétel hidegétel leves gyümölcs krém szilva vörösbor

Vörösboros szilvakrémleves

Tovább


Libamáj torony

Aszú, alma, és sült libamáj: maga a fenséges tökéletesség.  Egy igazán különleges, ünnepi fogás. A karácsonyi asztalra termett finomság.recept főétel előétel melegétel hidegétel libamáj alma körte bor karamell

Libamáj torony

Hozzávalók:
50 dkg hízott libamáj,
5dl édes tokaji aszú
2-3 teáskanál rózsabors
2 alma
egész fahéj
3-4 szem szegfűszeg
2-3 dkg vaj
1-2 evőkanál barnacukor

Elkészítés:

A libamájat megtisztítom és 2 centi vastag szeletekre vágom. Egy cseréptál aljára rakom egymás mellé. Megszórom egész rózsaborssal és ráöntöm az édes tokaji szamorodnit.

A tálat lefedem. Ebben pácolom minimum 2 óráig. Közben megforgatom a szeleteket, hogy mindenhol átjárja a bor. Sütés előtt leöntöm róla a bor kétharmadát. Megszórom egy kevés fehérborssal, szerecsendióval, leheletnyi sóval. Lefedve, 160 fokos, előmelegített sütőben kb. 1óráig sütöm.  A fóliát levéve róla, kb. még egy negyed órát sütöm, hogy a maradék páclé is elpárologjon alóla. Tiszta, kisült zsír marad alatta a rózsaborssal.

Az almát megmosom, és kb. másfél centis szeletekre, karikára vágom, a magház részét eltávolítom.

Lábosba rakom és felöntöm a páclének használt borral. Fűszerezem egész fahéjjal, néhány szem szegfűszeggel. 4 percig párolom, majd leszűröm. Serpenyőben a vajat megolvasztom, a cukrot karamellizálom, és a lecsöpögtetett párolt gyümölcskarikákat megforgatom benne.

 Tálaláskor pirítósra teszek egy almakarikát, rá egy szelet májat. Hidegen is remek, mint előétel, de forrón az igazi.recept főétel előétel melegétel hidegétel libamáj alma körte bor karamell

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hatvanezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  A leghosszabb szárazföldi határ
Macskaőrség:  Hó, drón, és tigrisek
Napi videó:  Bollywoody trükkök
Napi fotó: Mélyrepülés

recept főétel előétel melegétel hidegétel libamáj alma körte bor karamell

Tovább


Piros-fehér-zöld saláta 

Semmi magyarkodás nincs benne, egyszerűen így adták a hozzávalók.

Tovább


Nektarinos-szőlős birsalmaleves

Nagyon szeretem a birsalma levet. Minden ősszel mi készítjük, olyan sűrű, mint a paradicsomlé, üvegekben évekig eláll. Az egyik kedvencem egy főzés nélkül készíthető gyümölcsleves, amibe idénygyümölcsök kerülnek.

Nektarinos-szőlős birsalmalevesrecept főétel hidegétel leves főzés nélkül gyümölcs bírsalma

Tovább


Gazdag tavaszi saláta

Az ecetes-cukros, vagyis az igazi magyaros salátalé manapság visszaszorult az majonézes vagy ecetes-olajos, öntetű nyers salátákkal szemben. Nem mintha a miénk egészségtelen lenne. Ennek több oka is van. Egy jó ideje a gasztro- és egészségdivat (vagy talán mánia) isteníti a mediterrán salátát. Másrészt a receptek Amerikából jutnak el hozzánk, ahol ezt nem annyira favorizálják. Végül előjön a gaszro-rasszizmus, az egyik legostobább elmélet, a "cukor a fehér méreg" mánia.

Egy ilyen pompás salátával nem csak kitűnő ebéd, de egészséges, alacsonyabb kalória tartalmú fogás is. Egy jól összeállított, sok összetevőből készült saláta igazi íz orgia lehet. Nekem ez az egyik kedvenc összeállításom.recept köret hidegétel saláta ecetes

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.