Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért rossz szinte mindenhol?

A világ egyik legegyszerűbb, mégis egyik legfinomabb étele. Számomra a rántott húsok királya. Ha jól van elkészítve. A  Cordon bleu. Mégis a legtöbb helyen jellegtelen, szinte ízetlen, tucat fogássá silányult. Az oka egyszerű: a gagyiság.

Azért már épp elegen sírtak, hogy sok helyen egyszerűen képtelenek leírni a nevét, a gordontól a blue-ig szinte minden előfordul. De ez nem befolyásolja az ízét. De ez a nyelvi igénytelenség jellemző lehet a a konyhai igénytelenségre is. A receptje annyira egyszerű, és annyira sok helyen olvasható, hogy le sem írom.

Hogy milyen húsból készül, az számomra mindegy, egyformán jó csirkéből, pulykából, sertésből, vagy borjúból. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki milyen húsból szereti a legjobban. A Cordon Bleu lelke belül van.

A Cordon Bleu elleni legnagyobb merénylet, ha gépsonkát raknak bele. Eleve a gépsonkának nincs erős aromája, arról már ne is beszéljünk, hol vannak a 20-30 évvel ezelőtti valóban finom és ízletes gépsonkák. A mai nyesedékből, és jelentős részt szójából álló gépsonkáknak már gyakran egyszerűen semmilyen ízük nincs.  Így maximum esztétikailag járul hozzá a Cordon Bleu elkészítéséhéz, az ízében semmikép.

A CordonBleu titka, hogy valódi füstölt húsból készüljön. Főtt, füstölt húsból. Legyen az parasztsonka, füstölt comb, frikandó. A tarja is jó választás, bár nem az igazi. Végszükség esetén a csülök is elfogadható, de annak nyálkás , ragacsos jellege megváltoztatja az összhatást. A fontos, hogy igazi, minőségi füstölt húsból készüljön, ne a napjainkban a boltokban kapható olcsó, „füstölt” húsokból. Aminek főzés után is megmarad a füstölt íze és illata. Ez a Cordon Bleu legfontosabb feltétele. Épp ezért alkalmas a húsvét arra, hogy igazi Cordon Bleu készüljön.

A másik titka a sajt. Két dolog automatikusan tönkreteszi a Cordon Bleu-t. Az egyik, ha lapkasajtból készül, ez a gépsonka sajt megfelelője, Semmi karakán íz, gyakorlatilag lappá préselt kockasajt. A másik, hogy a különböző olcsó sajtutánzó készítményt raknak bele, ami jelentős részben növényi olajat tartalmaz, mert úgy a legolcsóbb. 

A Cordon Bleu-be kerülő sajt ne legyen íztelen, ne legyen túl aromás, de könnyen olvadó legyen.  Sajnos manapság olcsón, tisztességesen érlelt sajt nem kapható. Ahogy elkészül gyakorlatilag azonnal csomagolják, és szinte még hófehéren kerül az emberek elé. Semmi érlelés, semmi aroma.

Én legjobban közepesen érett trappistával szeretem. Nem azzal az akciós (vagy nem akciós) fehér trappistával, amely mindennap a boltokba kerül. Hanem a legalább két hetet érlelt, sárgás színű, de még nem kiszáradó  trappistát. Könnyen olvad, érezhetően finom, de nem tolakodó aromája van. ÉS sülés közben az olvadó sajt átveszi a sonka ízét. Így lesz tökéletes.

Léteznek még olyan változatok, amelyekbe húsos szalonna, vagy éppen nyers füstölt hús kerül. Vagx éppen füstölt sajt kerül bele. Ezek nem rosszak, sőt finomak, de az Cordon Bleu. Ez külön étel. Ne keverjük.

És végül a legfontosabb. A Cordon Bleu-t nem lehet megvárakoztatni, azonnal kell tálalni. Amikor elénk Kerül a tányéron, és félbevágjuk, csorduljon ki a sajt.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   A világ legdrágább lakása

Napi videó:   Nem kicsit ütődött katonák

Napi fotó:  Egyensúly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Füstölt sajtos táska

A gyorsan elkészíthető, nagyon egyszerű, de rendkívül finom ételek sorát bővíti ez a recept.

Füstölt sajtos táska

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta,
20 dkg füstölt sajt

Elkészítés:
A tésztát kinyújtuk olyan széles csíkká, amilyen hoszzú táskákat akarunk készíteni. A sajtot ráfektetjük a tésztára.

Egy fordulattal feltekerjük, pizzavágóval, egy centit hagyva levágjuk, a szélét kicsit bevizezve össze tapasztjuk. A két végét összenyomjuk.

Kipakoljuk a sütőlapra.

160 fokon világosbarnára sütjük. Azonnal tálaljuk, különben az olvadt sajt nem égeti szét a szánkat.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenháromezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Fóka elkapta a pingvint

Napi videó:   Csak nyomd meg a gombot.!

Napi fotó:  A Photoshop mestere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Füstölt-sajtos pulykacsiga

Amióta elindítottam ezt a blogot, párom is megváltozott. Remekül főz, szívesen próbál ki új dolgokat, de újabban bátrabban, nagyobb kedvvel kísérletezik. Tegnap találta ki ezt a sültet,  egyszerű, gyorsan elkészül, és nagyon finom.

Füstölt-sajtos pulykacsiga

Hozzávalók:
2db férfitenyér méretű pulykamell-szelet
10 dkg füstölt sajt

bors
olaj

Elkészítés:
A hússzeletet kicsit kiverem, sózom, borsozom, és vastagon megszórom reszelt sajttal:

Óvatosan feltekerem:

 

 A tekercsből éles késsel kb 1-1,5 centiméteres karikákat vágok. A serpenyőbe kevés olajat öntök, és a szeleteket egymás mellé fektetem:

 

Rövid ideig fedő alatt párolom, majd a fedőt levéve készre sütöm. Hagyjuk, hogy a sajt egészen sötétre süljön, különlegesen finom aromája lesz:

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Ablakmosó pókemberek

Napi videó:   Szolid kislányból punkrock csaj lesz

Napi fotó:  Minden idők egyik legjobb kutyajelmeze

Tovább


Könnyű őszi ebéd

Rengeteg őszi gyümölcs és termést hozott az ősz. Ideje egy kis könnyű alapozó diétának az ünnepek előtt. Tápláló, egészséges, mégis könnyű és finom.

körte, szőlő, dió, és mogyoró

És valami izgalmas, kísérőnek:

Néhány szelet füstölt sajt

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Titokzatos körök a tenger fenekén

Napi videó:   Minden álma valóra vált...

Napi fotó:  Átsétálnál alatta?

Tovább

123
»

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.