A dzsemfixálók ellen hangoztatott legfőbb érv, hogy az mesterséges, műanyag, vegyszer. Ilyenkor csak egyet tudok ajánlani: olvasd el az összetevők listáját és nézd meg, mi is az.
Igazi gyümölcstea
Egy egészen egyszerű trükkel különleges, és főleg valódi gyümölcsteát készíthetsz magadnak. Itt a lekvárfőzési szezon, használd ki a lehetőséget.
A lekvárkészítés lényege, hogy a gyümölcspépből eltávolítsuk a felesleges vizet. Ezért főzzük rákon keresztül, hogy a gyümölcsből kieresztett lé besűrűsödjön, és a pektin révén megkössön. A dzsem készítésekor is ezért rakunk dzsemfixálót.
Megúszhatjuk a főzés jelentős részét, ha egy másik trükkel szabadulunk meg a felesleges folyadéktól: egyszerűen merjük le. Amikor felforr, óvatosan merjük ki a forró,cukros gyümölcslét a fazékból. A befőtthöz hasonlóan töltsük tiszta üvegekbe, és dunsztban hűtsük ki. Ennyivel kevesebb levet kell elfőzni, gyorsabban elkészül a lekvár.
A gyümölcstea készítése innen már egyszerű. Készítsünk el egy kanna teát, és a gyümölcsléből ízlés szerinti mennyiséget öntsünk a teába. Ne feledjük, hogy a gyümölcslé már jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz.
Ne számíts arra sem, hogy a tea szép átlátszó lesz. A mesterséges aromnákkal szemben ez valódi gyümölcsből készült, amelynek apró darabkái homályossá teszik a teát.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenhétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Mai blog: Benzinkútból legénylakás
Mi a különbség: lekvár, dzsem, íz?
Tegyünk már egy kis rendet az elnevezések között! Mi a lekvár, melyik a dzsem, és hogy kerül ide az íz? Teljes a kavar a nevek körül: hogy mindegyik a lekvárt jelenti, vagy van más eltérés is? A vélemények szerteágazóak, mindenki hisz valamiben az állaga, sűrűsége, darabossága, vagy éppen édessége alapján próbálja megkülönböztetni. A kutatás végeredménye vegyes: gyakorlatilag mindenkinek igaza van!
Induljunk el a kályhától, kezdjük a legelején. A lekvár olyan sűrű pép, amely a gyümölcs cukorral vagy cukor nélkül történő főzése által jön létre. Főleg szilvából és sárgabarackból készítik a hagyományos házilekvárt, amely tipikusan kelet-közép-európai étel.