Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az élet vize - az iható könyv

Könyv, amely tisztítja a vizet. Ez a szűrőpapír forradalmasíthatja a víztisztítást a harmadik világban.

Tovább


Űrhajóskoszt

Az űrben enni még ma sem egyszerű. A súlytalanságban minden ellebeg, elrepül. Egy morzsa vagy  pár csepp ital is zárlatot, tüzet, vagy műszaki problémát okozhat. Ennek ellenére a a földi személyzet mindent megtesz azért, hogy az űrhajósoknak jó minőségű, tápláló, és lehetőleg ízletes fogásokat kínáljanak. Az amerikai űrhivatalnál, erről külön fejlesztési részleg, a "NASA's Space Food Systems Laboratory" gondoskodik. 

A feladat nem is olyan egyszerű. Minden dekagramm étel űrbe juttatása nagyon drága, ezért ahol lehet takarékoskodnak. Például az ételeket kiszárítják, hogy ne vigyék fel feleslegesen a drága vizet. Ráadásul eddig ismeretlen élettani okokból az ember ízérzékelése az űrben fokozatosan és jelentősen csökken. erre is figyelemmel kell lenni a menü tervezésekor. A küldetés során tálalt élemiszerek egyre fűszeresebbek. De ennek ellenéret elképzelhetetlen mennyiségű ízesítő és szósz fogy a küldetéseken.

Az első űrhajósok még fogkrémes tubusban kapták a pépesített ebédet. Azóta sokat változott a világ. Ma már van mikró, dehidratáló. Hatvan év űrhajózás az amerikai űrhajósok fogásain  keresztül elbeszélve.

A Mercury és Gemini űrhajók legénysége csak rövid időt tölttött az űrben. A menü is spártai.

Az Apollo-expedíciók legénységecsaknem két hetet töttött az űrben és a Holdon. Ők se a séf miatt vállalták a küldetést.

A Skylab űrállomáson már hosszabb időt töltött a személyzet, az ételekre is több figyelmet fordítottak.

A Nemzetközi Űrállomáson ilyen konténerekben tárolják az élelmiszert.

Ételek, amelyek nem igényelnek tartósítást.

Inni 50 év után is csak zacskóból lehet. De a technológia és a választék sokat változott.

Hőkezeléssel tartosított ételek.

Fagyasztással szárított élelmiszerek

Az űrrepülőgép személyzete már kényelmes tálcákról étkeztek: több fogás, valódi evőeszköz, természetesen minden rögzítve.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Tooc8hee blog:   Autópálya a házon keresztül

Napi videó:   A szemetesek királya

Napi fotó:  Víz alatt, víz felett

Macskaőrség:   A macska-evolúció újabb lépcsőfoka

(via itt)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Péniszhal

Ha a Koreába látogató turisták gasztroélményeikről számolnak be, menthetetlenül felbukkan a péniszhal. Nevét természetesen onnan kapta, hogy nagyon hasonlít a hímvesszőre. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért népszerű csemege. Bár a külföldi turisták nehezen szánják rá magukat, hogy megkóstolják. De a szusi varázsa.

A koreai péniszhal (Urechis unicinctus) koreai nevén gae-bool a nevével ellentétben nem hal, hanem a gyűrűsférgek törzsébe tartozó, a Xenopneusta rendbe sorolt tengerlakó féreg. Méretét tekintve körülbelül 10-30 centiméter hosszúságú kolbászt formáló alakkal, mely szűk szájnyílásban végződik. Teste gerinctelen, hengeres formájú és sárgás-barna színezetű. Testfelülete nyálkás a farok végződésén apró bolyhok találhatók.

 

A Csendes-óceánban a Koreai-félsziget és Japán szigetvilág partjainál fordul elő. A sekély vizekben a homokos és lazább mederfenékben él. Tápláléka az ott található szerves anyagokból áll. Különösen apálykor az általa ásott vagy a mederben előforduló kisebb lyukakba, gödrökbe húzódik be.

Az állatból készített ételspecialitás népszerű fogás Dél-Koreában. Fogyasztani főzve és sütve is szokták. Népszerűsége miatt még tenyésztik is. A horgászok csaliként is felhasználják. De az ínyencek feldarabolva, nyersen, mártással fogyasztják.

Tálban a piacon:

Az étterem akváriumában:

 És egy könnyű vacsora:

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Egy átlagos téli nap kamcsatkán

Napi videó:   Embert szállít a modell-helikopter

Napi fotó:  Kellene pár falat

Macskaőrség:   Macska, lufi, és az elektrosztatikus vonzás

(via youtube, wikipedia)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Mézvadászat Nepálban

A nepáli gurung törzs még ma is úgy gyűjti a mézet, ahogy őseink tették több ezer évvel ezelőtt. Megdézsmálni a világ legnagyobb méheinek óriás telepeit nem kis bátorság.

Mézvadászat, vagy mézbetakarítás, így nevezik a lépesméz begyűjtését a vadméhek telepeiből. Ez az egyik legősibb ismert tevékenység, nyolcezer éves barlangrajzokon is megörökítették. A természeti népek még ma is így gyűjtik a mézet.

A nepáli gurung törzs gyüjtői a függőleges sziklafalak réseiben otthonra találó vadméhek telepeit dézsmálják meg.

Tovább


Túrógombóc Almapürével

Érdemes a klasszikus recepteket újragondolni, első hallásra meglepő fogásokat összekombinálni. Meglepően finom új ízeket kaphatunk. Párom hétvégi kísérletezése elképesztően jól sikerült.

 

Túrógombóc Almapürével

Hozzávalók:
50 dkg túró
5 evőkanál búzadara
3-4 ek. liszt
2 egész tojás
egy citrom héja
1 cs. vaníliás cukor

Elkészítés:
Az összetevőket összegyúrjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és forró sós vízben megfőzzük.

Almapüré
2 kg alma
fél citrom leve és egyben a héja
vaníliás cukor
cukor izlés szerint
egy rúd fahéj
2 evőkanál vaníliás pudingpor

Elkészítés:
Az almát megpucoljuk és kockára vágjuk, meglocsoljuk a citromlével. Kevés vízzel feltesszük főni, beletesszük az egész fahéjat és a kicsavart fél citrom héját, a vaníliáscukrot, és kevés cukrot is. Amikor megfőtt, kivesszük a darabos fűszereket és botmixerrel pürésítjük a főtt almát. Kevés vízzel és cukorral csomómentesre keverjük a pudingot és a fövő pürébe keverjük. Újraforrás után levesszük a tűzről. Cukorral úgy ízesítjük, hogy kissé pikáns, savanykás íze megmaradjon.

Tálalás:
A gombócokat nyakon öntjük az almapürével, néhány szeletke almával színesítjük.
Aki ragaszkodik a pirított prézlihez, nyugodtan beleforgathatja a gombócokat, úgy is finom.

 

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonegyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.  

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Medve és az autó

Napi videó:   Alaszka

Napi fotó:  Nehéz a természetfilmes élete

Macskaőrség:   Amikor a macska a bűnös

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.