A San Franciscoban élő Beau Coffron csomagolta ezeket a fantasztikus ebédeket lányának.
A San Franciscoban élő Beau Coffron csomagolta ezeket a fantasztikus ebédeket lányának.
Az űrben enni még ma sem egyszerű. A súlytalanságban minden ellebeg, elrepül. Egy morzsa vagy pár csepp ital is zárlatot, tüzet, vagy műszaki problémát okozhat. Ennek ellenére a a földi személyzet mindent megtesz azért, hogy az űrhajósoknak jó minőségű, tápláló, és lehetőleg ízletes fogásokat kínáljanak. Az amerikai űrhivatalnál, erről külön fejlesztési részleg, a "NASA's Space Food Systems Laboratory" gondoskodik.
A feladat nem is olyan egyszerű. Minden dekagramm étel űrbe juttatása nagyon drága, ezért ahol lehet takarékoskodnak. Például az ételeket kiszárítják, hogy ne vigyék fel feleslegesen a drága vizet. Ráadásul eddig ismeretlen élettani okokból az ember ízérzékelése az űrben fokozatosan és jelentősen csökken. erre is figyelemmel kell lenni a menü tervezésekor. A küldetés során tálalt élemiszerek egyre fűszeresebbek. De ennek ellenéret elképzelhetetlen mennyiségű ízesítő és szósz fogy a küldetéseken.
Az első űrhajósok még fogkrémes tubusban kapták a pépesített ebédet. Azóta sokat változott a világ. Ma már van mikró, dehidratáló. Hatvan év űrhajózás az amerikai űrhajósok fogásain keresztül elbeszélve.
A Mercury és Gemini űrhajók legénysége csak rövid időt tölttött az űrben. A menü is spártai.
Az Apollo-expedíciók legénységecsaknem két hetet töttött az űrben és a Holdon. Ők se a séf miatt vállalták a küldetést.
A Skylab űrállomáson már hosszabb időt töltött a személyzet, az ételekre is több figyelmet fordítottak.
A Nemzetközi Űrállomáson ilyen konténerekben tárolják az élelmiszert.
Ételek, amelyek nem igényelnek tartósítást.
Inni 50 év után is csak zacskóból lehet. De a technológia és a választék sokat változott.
Hőkezeléssel tartosított ételek.
Fagyasztással szárított élelmiszerek
Az űrrepülőgép személyzete már kényelmes tálcákról étkeztek: több fogás, valódi evőeszköz, természetesen minden rögzítve.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Tooc8hee blog: Autópálya a házon keresztül
Napi videó: A szemetesek királya
Napi fotó: Víz alatt, víz felett
Macskaőrség: A macska-evolúció újabb lépcsőfoka
(via itt)
Ha nem akarod, hogy gyorsan kihűljön a kávéd, adj a bögrére kabátot! Mindegyik egyedi kézimunka, NawaNowe késztette.
Banánfaragás: gyönyörű, de gyorsan elrohad. A pillanat művészete a japán művésztől, Keisuke Jamadától.
Itt a tavasz, nagy tömegben megjelent a külföldi, és már néhol a fóliás magyar eper is. Legnagyobb meglepetésemre ezeknek az epreknek már ízük is van. Évekig csak arra ment a nemesítés, hogy nagy és szép legyen, de az íze elveszett valahol útközben. Viszont a most kapható eprek, nagyok, szépek, és finomak is.
Így húsvét előtt el is játszadozhatunk ezzel a finom gyümölccsel. Például megtölthetjük. Hogy miért előnyös megtölteni. Először is jól mutat, másrészt finom ízkombinációkat hozhatunk ki, harmadszor pedig a készítés közben nyugodtan megehetjük a kivájt részeket.
Tölthetjük például tejszínnel:
Csokoládéval